2015-07-31 08:56:36• hírek • MTI

Ponta: az áfa-csökkentés miatt nem csökkent az államháztartás bevétele

Az élelmiszerekre, a közétkeztetésre és a nem szeszes italokra június 1-től kiterjesztett 9 százalékos kedvezményes áruforgalmi adó (áfa) ellenére sem csökkentek az államháztartási bevételek Romániában - közölte Victor Ponta román miniszterelnök csütörtökön.

Romániában jelenleg 24 százalékos az általános áfa, az élelmiszerek és nem szeszes italok esetében erről a szintről csökkentették 9 százalékra.

Egy közösségi oldalon tett bejegyzésben Ponta közölte, hogy az adóhatóság által júniusra vonatkozóan közölt előzetes adatok szerint a hatodik hónapban 5,067 milliárd lej folyt be az áfából, ami 60 millió lejjel haladja meg a tavaly júniusban jegyzett értéket.

Közölte azt is, hogy az első hat hónapban a nyugdíj-járulékokból származó bevételek magasabbak a tavalyi első hat hónaphoz képest. A kormányfő ezúttal nem közölt pontos értéket.

Romániában tavaly októbertől csökkentették 5 százalékponttal a munkáltatói nyugdíjjárulékot. Így a 20,8 százalékos munkáltatói fő járulékkulcs 15,8 százalékra csökkent. A nehéz munkakörülmények között dolgozók után fizetendő magasabb járulékkulcsokat is 5 százalékponttal 20,8 százalékra és 25,8 százalékra mérsékelték.

Ponta azt írta, hogy ezek a számok is alátámasztják, kisebb adókkal és hatékonyabb adóbehajtással versenyképes a román gazdaság fejlődése, több munkahely keletkezik és az árak is alacsonyabbak. Reményét fejezte ki, hogy az augusztus végére tervezett rendkívüli parlamenti ülésszakon a törvényhozói testület támogatni fogja az újabb áfa-csökkentést.

A kormány 24 százalékról 19 százalékra akarja csökkenteni az általános áfát, ezt a parlament június végén egyszer már megszavazta, de Klaus Iohannis elnök visszaküldte az adótörvény-módosítást a parlamentnek. Az elnök közölte, hogy egyetért az adócsökkentéssel, de ezt csak fokozatosan szabad végrehajtani. A Román Nemzeti Bank és a költségvetési tanács is kételyeit fejezte ki a döntés fenntarthatóságát illetően. Románia nemzetközi hitelezői sem támogatják az áfa-csökkentést.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: