2014-02-18 10:04:42• hírek • MTI

Ponta a nemzeti kisebbségek frakciójával találkozott

A romániai nemzeti kisebbségek parlamenti frakciójával találkozott Victor Ponta miniszterelnök, miután a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) pártjainak ismét nem sikerült megállapodásra jutniuk a megüresedett miniszteri tisztségek betöltéséről.

Országunkban tízedik napja tart a kormányzati válság azt követően, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD), továbbá kisebb szövetségeseik, valamint a liberálisok nem tudtak egyezségre jutni az új kormány szerkezetéről és összetételéről. Ponta cáfolta, hogy a nemzeti kisebbségekkel folytatott megbeszélésnek köze lett volna az USL-en belüli válsághoz.

Ugyanakkor a PSD a parlamenti erőviszonyok alapján új többséget alakíthat ki a liberálisok nélkül a nemzeti kisebbségek támogatásával. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az MTI kérdésére elmondta: a PSD nem kereste meg a nemzeti kisebbségekétől különálló frakcióval rendelkező RMDSZ-t ebben a kérdésben.

Az USL vezetőinek tanácskozására azt követően került sor, hogy a liberálisok eldöntötték: a kormánykoalícióban akarnak maradni, és felhatalmazták pártelnöküket, Crin Antonescut, hogy ez irányú tárgyalásokat folytasson. A találkozó előtt úgy tűnt, hogy a felek kompromisszumra jutnak a kormány összetételéről és szerkezetéről, de ötven perces tárgyalás után Ponta bejelentette: nem sikerült konszenzusra jutniuk.

Mint mondta, a szociáldemokratáknak, és két kisebb szövetségeseik számára két megoldás tűnik elfogadhatónak, vagy marad a kormány jelenlegi szerkezete, és a liberálisok javasolnak négy új minisztert, vagy nagyszabású kormányátalakítást hajtanak végre. A liberálisok azért akarnak kormányátalakítást, hogy Klaus Johannis, a párt első alelnöke tölthesse be a liberálisoknak járó miniszterelnök-helyettesi tisztséget. A szociáldemokraták ugyanakkor az egyik kisebb szövetségesüknek, a Konzervatív Pártnak (PC) is adnának egy miniszterelnök-helyettesi posztot, de a liberálisok ezt ellenzik, mert akkor csökkenne arányuk és befolyásuk a kormányban.

Crin Antonescu a liberálisok elnöke sürgette Pontát, hogy határozzon. Kifejtette, a szabadelvűek szemszögéből két lehetőség létezik: Ponta vagy elfogadja az új liberális miniszterekre és a kormány szerkezetének megváltoztatására tett javaslatukat, vagy új kormányt alakít, a liberálisok nélkül.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: