2014-06-10 14:08:48• hírek • MTI

Ponta: a liberálisok miatt egyezkedünk a PPDD-vel!

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) ellenzékbe vonulása és a jobboldali Demokrata Liberális Párttal (PDL) való szövetkezése kényszeríti a kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Pártot (PSD) arra, hogy kormánykoalíciós megállapodást kössön a populista Dan Diaconescu-féle Néppárttal (PPDD) - magyarázta kedden a médiának Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök.

Ponta a napokban folytat tárgyalásokat a 2012-es parlamenti választásokon a parlamentbe jutott PPDD-vel, amely annak köszönheti a sikeres választási szereplést, hogy Dan Diaconescu alapító elnök a bulvármédiában műsorvezetőként és üzletemberként kétes népszerűséget szerzett. Egyebek mellett a gazdagok vagyonának lefoglalását és szétosztását, nyugdíjemelést és ingyen lakást ígért a választási kampányban.

Román elemzők politikai kalandorként tartják számon a magyarellenes megnyilvánulásairól is hírhedt Diaconescut, akinek televízióját bezárták, miután valamennyi elemi médiaszabályozást sorozatosan áthágott. Diaconescu az Oltchim vegyipari üzem privatizációját is megnyerte 2012-ben, de kiderült, hogy a megígért mintegy 200 millió euróval nem rendelkezik, így meghiúsult az üzem magánosítása.

A román média által kedden ismertetett nyilatkozat szerint Ponta egy televíziós műsorban kifejtette: a PSD meg akarja őrizni a megyei önkormányzatokban a többséget ott, ahol ez lehetséges a PPDD-vel összefogva. A szociáldemokraták és a liberálisok alkotta egykori Szociálliberális Szövetség (USL) februári felbomlását és a május végi európai parlamenti választásokat követően ugyanis a PNL úgy döntött, hogy a jobbközép irányzatú, ellenzéki PDL-el szövetkezik a PSD ellenében.

Ponta hozzátette, hogy a parlamentben is együttműködést akar kialakítani a PPDD-vel, hiszen a kormányzati többség erősítése is célja. Mint mondta, csak így remélheti, hogy a jelenlegi kormány kitöltheti mandátumát 2016-ig. Az év végén ugyanis országunkban elnökválasztás lesz, és Románia nemzetközi hitelezői Ponta szerint aggódva érdeklődtek már, hogy decemberben ismét új kormány alakul-e. Ponta szerint nagyon fontos a politikai stabilitás Románia számára, mert így olcsóbban lehet finanszírozni a gazdaságot a nemzetközi pénzpiacokról.

Megerősítette, hogy a PPDD egy miniszteri tisztségre is igényt tart. A felek várhatóan a héten állapodnak meg a populista párt kormányba lépéséről. Ponta leszögezte, hogy a PSD másik három kis koalíciós partnerének, a Konzervatív Pártnak (PC), a Románia Haladásáért Országos Szövetségnek (UNPR) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) egyetlen politikai tisztségről sem kell lemondania azért, hogy helyet csináljanak a PPDD-nek.

A PSD, a PC és az UNPR - amelyek tagjai voltak a februárban felbomlott USL-nek is - márciusban kötöttek megállapodást az RMDSZ-el ez utóbbinak a kormányba lépéséről. Az USL-ből kilépett liberálisok a május végi európai parlamenti választás után határoztak úgy, hogy a PDL-vel, Traian Basescu államelnök egykori pártjával együtt közös államelnök-jelöltet állítanak az év végi választásra. A két párt - amelyik 2005 és 2007 között is kormányon volt a D. A. Szövetség elnevezés alatt - hosszú távon az összeolvadást tűzte ki célul.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: