2014-02-04 10:03:29• hírek • MTI

Ponta: a kormány megállapodott az IMF-fel

A kormány megállapodott a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a második felülvizsgálati látogatás keretében a Románia által vállalt kötelezettségekről - jelentette ki hétfőn Victor Ponta miniszterelnök.

A kormányfő azután nyilatkozott, hogy találkozott az IMF, az Európai Bizottság és a Világbank szakembereiből álló küldöttséggel, amely szerdán zárja bukaresti felülvizsgálati látogatását.

Ponta bejelentette, hogy a Traian Basescu államfővel való vita ellenére, a kormány nem halogatja tovább az üzemanyagra kivetendő literenkénti hét eurócentes jövedéki adót, így április 1-től mind a benzin, mind a gázolaj jövedéki adója nőni fog.

Korábban Basescu a jövedéki adóemelés miatt tagadta meg az IMF-hez intézett szándéklevél aláírását, így decemberben a washingtoni pénzintézet igazgatótanácsa nem tűzte napirendre az első felülvizsgálati látogatás következtetéseit tartalmazó dokumentumot. A hét eurócentes jövedéki adóemelést már januártól alkalmazni akarta a kormány, de elhalasztották április 1-ig a kormány és Basescu közti nézeteltérés miatt.

Ponta kifejtette, Basescu az IMF-küldöttségnek vasárnap újból megerősítette, hogy nem ír alá olyan szándéklevelet, amelyben szerepel a jövedéki adóemelés. Ezért Ponta hangsúlyozta, hogy a szándéklevélben valóban nem lesz szó erről, de attól még hatályba lép az intézkedés a második negyedévtől. Így azt remélik, hogy Basescu aláírja a dokumentumot, és folytatódhat Romániának a nemzetközi hitelezőivel kötött szerződése.

Basescu azért ellenzi az emelést, mert a román gazdaság újból növekedési pályára állt, és szerinte ebben a helyzetben nincs szükség adóemelésre.

Románia szeptemberben kötött 4 milliárd euró értékű elővigyázatossági hitelszerződést, amelyet fele-fele arányban biztosít az IMF és az Európai Bizottság.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: