2014-07-30 10:20:37• hírek • MTI

Ponta: a kormány 2015-ben folytatja a decentralizációt

Folytatni akarja 2015-ben a decentralizációt a kormány, amelynek erre vonatkozó tervei egy alkotmánybírósági döntés miatt első nekifutásra meghiúsultak - derült ki kedden Victor Ponta miniszterelnök nyilatkozatából.

A kormányfő a dél-romániai Craiova városban találkozott polgármesterekkel, akik előtt kijelentette: a kedvezőtlen alkotmánybírósági döntés ellenére nem adta fel a harcot, és 2015-ben folytatni akarja a decentralizációt, figyelembe véve a taláros testület megállapításait. "Továbbra is hiszem, hogy a decentralizáció a legjobb megoldás Románia számára" - mondta a miniszterelnök, akit az Agerpres hírügynökség idézett.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a központosítás megszüntetésének elve jó, és végre kell hajtani ezt a folyamatot a bürokrácia csökkentése érdekében, ugyanis a központosított rendszerben a polgármestereknek túl sok engedélyt és aláírást kell beszerezniük különböző helyi beruházások végrehajtása végett.

"Figyelembe vesszük az alkotmánybíróság észrevételeit, és megpróbáljuk ezeket betartani, de továbbra is úgy gondolom, hogy a polgármestereknek kell foglalkozniuk a helyi ügyekkel" - mondta Ponta.

Az alkotmánybíróság az alaptörvénybe ütközőnek minősítette január elején a decentralizációs törvényt, amellyel több központi intézményt akart önkormányzati hatáskörbe utalni a bukaresti kormány. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által is támogatott jogszabály a jelenleg minisztériumokhoz tartozó közegészségügyi intézményeket, mezőgazdasági igazgatóságokat, munkaügyi felügyelőségeket, sportlétesítményeket, kulturális igazgatóságokat adta volna önkormányzati hatáskörbe.

A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) országos tanácsa hivatalos döntést hozott kedden arról, hogy a párt elnökét, Victor Ponta miniszterelnököt indítja a novemberi elnökválasztáson.

Ponta már hetekkel korábban bejelentette, hogy kész megpályázni az államelnöki tisztséget, amennyiben ebben pártja is támogatja. A PSD kibővített országos tanácsa mintegy hatezer résztvevő jelenlétében egyhangúlag megszavazta Ponta jelöltségét.

A közvélemény-kutatások szerint a szociáldemokrata Pontának van a legnagyobb esélye arra, hogy - a második mandátuma után távozó - jobboldali Traian Basescu után Románia következő elnöke legyen. A jobbközép ellenzéki erőket tömörítő Keresztény-liberális Szövetség (ACL) várhatóan jövő héten dönt arról, hogy Klaus Johannis liberális pártelnököt, vagy a demokrata-liberális Catalin Predoiu volt igazságügyi minisztert indítja Pontával szemben az elnökválasztáson.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: