2014-05-14 17:35:18• hírek • Kocsis Zoltán

Ponta mindent megígért kampánykörútján!

Ígéretet tett az oly sokat emlegetett kerülőút és harmadik Szamos-híd megépítésére Victor Ponta miniszterelnök szerdai, Szatmárnémetiben tett látogatásán. A kormányfőt elkísérte Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes és Daniel Constantin mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter is.

Ponta majdnem egy órát várakoztatta a Közigazgatási Palotában az önkormányzatok, valamint közintézmények vezetőivel és párthívekkel dugig megtelt amfiteátrum közönségét. Beszéde nem okozott meglepetést, a hallgatók pedig többször is vastapssal üdvözölték bejelentéseit.

Beszédét mintegy keretbe foglalva Ponta kijelentette: politikai színezettől függetlenül a szatmáriak jóléte és a megye fejlődése kell legyen valamennyi politikus célja. Jelzésértékű lehet, hogy a miniszterelnök a pártok között említette azt az USL-ét is, amit ő maga rúgott fel néhány hónapja... Ezt követően viccelődni kezdett a 2-es választási körzet jelöltjével, Dan Diaconescuval kapcsolatban: „Ne aggódjanak, május 25 után színét sem fogják látni! Ismerjük már ezt Gorj megyéből", mondta.

Ezt követte az ígéretek sora: „Jövő héten végre kiírjuk a Szatmárnémetit elkerülő út, valamint a hozzá tartozó harmadik Szamos-híd közbeszerzési licitjét. A megvalósíthatósági tanulmány már elkészült és a pénzt is elkülönítettük", ismételte a már oly sokszor hallott történetet a miniszterelnök.

Ponta megigérte a DN19-es főút befejezését, a tasnádi polgármesteri hivatal épületének megépítését, a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér modernizálásának támogatását (elismerve egyszersmind, hogy Nagybánya került lépéselőnybe), mi több, a pálinka adókötelezettségét szabályozó törvény módosítását is. A miniszternök felhívta a figyelmet, hogy kormányzása alatt az önkormányzatok 90 napnál régebbi hátraléka két milliárd lejt meghaladó összegről száz millió lej körüli összegre csökkent. „Kifizettük azokat, ki fogjuk fizetni a többit is, Szatmár megyében is. Mi mást tehetnénk?", jelentette ki.

A sors fura fintora, hogy a miniszterelnöki ígéretekkel egy időben Szatmárnémeti egy része éppen áram nélkül perceket élt át a két évtizede önkényeskedő és inkompetens Electrica miatt...

Liviu Dragnea arra hívta fel a megyei tanács, valamint az önkormányzatok vezetőinek figyelmét, hogy júliusig mindenki készítsen leltárt beruházási terveiről. „Aztán meglátjuk, melyekre próbálunk meg uniós támogatást szerezni és melyeket finanszírozzuk a Regionális Fejlesztések Országos Programja keretein belül", mondta Dragnea, hozzátéve: utóbbi program csak idén 25 millió lejjel támogatta Szatmár megyét.

Daniel Constantin miniszter „az ország egyik legszorgalmasabb megyéjének" nevezve Szatmárt, amely kijelentését a lehívott támogatások összegére és a megdolgozott földterületek mennyiségére alapozta. Elmondása szerint Szatmár megyében jelenleg 220.000 hektárnyi területet művelnek meg. Kiemelte, hogy néhány év alatt Romániában három millió hektárról 200-300 ezer hektárra csökkent a parlagon lévő földek területe.

Constantin enyhén bírálta is a szatmári önkormányzati vezetőket, mondván, csak kevesen - a hivatalok alig fele - pályázott a 322-es (infrastruktúra-fejlesztés) tengelyre. Felszólította őket, hogy mulasztásaikat a 2014-2020-es periódusban pótolhatják, még ha bizonyos pályázati feltételek meg is változtak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: