2015-10-14 10:22:58• hírek • MTI

Ponta: Romániának kötelessége támogatni Moldova európai közeledését

Moldova gazdasági szankciókkal szembesült Oroszország részéről, amiért társulási egyezményt kötött az Európai Unióval, ezért Romániának kötelessége a segítségére sietni, és európai közeledését támogatni - hangoztatta Victor Ponta román miniszterelnök, miután Bukarestben találkozott a hivatalos látogatásra Romániába érkezett Valeriu Strelet moldovai kormányfővel.

A két miniszterelnök közös sajtóértekezletén Strelet köszönetet mondott román vendéglátóinak azért az országának nyújtott 150 millió eurós román hitelkeretért, amelyet néhány órával korábban ratifikált a bukaresti parlament. Hozzátette: egy menetrendszerű Tarom-járat turistaosztályán Brüsszelből érkezett Bukarestbe, a gép azonban egy műszaki hiba miatt három órát késett, és ezért nem lehetett jelen a bukaresti parlamentben, amikor az ratifikálta a hitelszerződést.

Az öt évre szóló, 150 millió eurós visszatérítendő hitel folyósítását Ponta a két ország szeptember 22-i közös kormányülése után jelentette be, miután Chisinaunak nem sikerült megállapodnia a Nemzetközi Valutaalappal. Közben az Egyesült Államok chisinaui nagykövete bejelentette: Washington a moldovai hatóságoknál tapasztalt korrupció miatt felfüggesztette számos beruházás finanszírozását.

A Moldovának felajánlott 150 millió eurós kölcsön a leggyorsabban tető alá hozott hitelszerződés Románia történelmében és minden bizonnyal Moldova történelmében is, ez pedig úgy vált lehetségessé, hogy Romániában valamennyi intézmény és politikai párt támogatta ezt a fontos kezdeményezést - jelentette ki Ponta moldovai kollégájával közös sajtóértekezletén.

Ponta rámutatott: Romániában az utóbbi 25 évben sok szó esett a Pruton (a két országot elválasztó határfolyó) túli "testvérekről", de az utóbbi időszakban sikerült a tettek mezejére lépni és konkrét dolgokat is megvalósítani. Ponta a romániai Jászvásár (Iasi) és a moldovai Ungheni között megépült földgázvezetéket, a moldvai óvodaépítésekhez nyújtott román támogatást, az iskolabusz-programot és a Romániában sikeresen működő SMURD rohammentő-szolgálat moldovai meghonosítását említette.

"Ha Románia most nem segítené Moldovát, Oroszország minden bizonnyal megpróbálná megakadályozni európai közeledését" - jelentette ki Victor Ponta román miniszterelnök kedden a parlamentben, amikor a hitelszerződést ratifikálták.
A moldovai miniszterelnököt Klaus Iohannis román államfő is fogadta, arról biztosítva vendégét, hogy Románia Moldova legfőbb európai támasza, és Bukarest segítségére Chisinau a továbbiakban is számíthat.

Chisinauban már egy hónapja tüntetnek a Méltóság és Igazságosság (DA) nevű ellenzéki mozgalom aktivistái, akik azt állítják, hogy Moldovára oligarchák tették rá a kezüket, míg a kormányzó europárti koalíció egy junta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: