2014-09-05 10:07:58• hírek • MTI

Ponta: Csökkenteni kell az ipari létesítményekre kivetett különadót

A kormány csökkenteni akarja az ipari létesítményekre kivetett különadót - jelentette be csütörtökön Victor Ponta miniszterelnök.

A bukaresti kormány az év elején vezette be a különadót sürgősségi kormányrendelet révén, amely szerint minden ipari létesítmény után leltári értékük 1,5 százalékát kell befizetni az államkasszába. Ezek olyan ipari létesítmények, amelyek nem ingatlanok, és korábban nem vonatkozott rájuk adókötelezettség.

Ponta szerint 1,5 százalékról 1 százalékra csökkenthető a különadó, az ebből származó bevételek pedig nem a központi költségvetésbe, hanem az önkormányzatokhoz jutnának.

A Mediafax hírügynökség szerint a kormány eredetileg 500 millió lej bevételt remélt a kivetett különadóból, ehhez képest az év végéig várhatóan 1,5 milliárd lej folyik be az államkasszába.

Az első fél évben több romániai nagyvállalat panaszkodott, hogy jelentősen csökkent nyereségük egyebek mellett a különadó miatt. A legnagyobb román vállalatnak, az OMV Petromnak 22 százalékkal csökkent a profitja az első hat hónapban. A vállalat vezetősége azzal magyarázta ezt, hogy 370 millió lej többletadót fizettek az államnak, amiből 162 millió lejt az ipari létesítményekre újonnan kivetett különadó tett ki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: