2012-07-05 16:29:08• hírek • MTI

Ponta: Basescu nem méltó az államfői tisztségre

Traian Basescu nem méltó az államfői tisztségre - jelentette ki csütörtökön Victor Ponta miniszterelnök, azokra az ironikus megjegyzésekre utalva, amelyeket Basescu tett róla aznap a parlament együttes ülésén.

Basescu a törvényhozás rendkívüli ülésszakán szólalt fel, miután a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) ismertette az államfő felfüggesztéséről szóló határozati indítványát. Az elnök szerint az ellene irányuló akciónak egyebek mellett az a célja, hogy elterelje a figyelmet Victor Ponta kormányfő plágium-botrányáról. "Mindannyian úgy tudtuk, hogy a kormányfő Cataniaban szerzett mesteri fokozatot, de a szerdai lapok azt írták, hogy sosem volt mesterképzésen a Cataniai Egyetemen" - hangoztatta a parlamentben Basescu.

"Elnök létére pletykákkal és rágalmakkal foglalkozik. Ezzel is azt bizonyítja, hogy nem méltó a tisztségére. Az emberek mást várnak egy államfőtől, nem azt, hogy fenyegetőzzön, és hazugságokat hordjon össze a miniszterelnökről, a parlamentről, a sajtóról, mindenkiről, aki nem próbál a kedvében járni" - vágott vissza Victor Ponta az elnök parlamenti beszédére.
"Tegnap bemutattam a Cataniaban szerzett oklevelemet, ma pedig az egyetem rektorának hivatalos levelét, de úgy tűnik, ez sem számít" - mondta a miniszterelnök.

Victor Ponta egy Catavencu-montázson

Victor Ponta szerint Basescu áll minden ellene irányuló, személyét lejárató támadás mögött. Basescu elnök a parlamentben utalt Ponta plágiumbotrányára is azzal a megjegyzésével, hogy az USL miniszterelnökét már egész Európában és a tengerentúlon is Copy-Paste kormányfőként ismerik.
"Az elnök mai jelenléte a parlament ülésén véget vet azoknak a meséknek, hogy itt az alkotmány megsértéséről, egy államcsínyről van szó. Az elnök ezzel elismerte, hogy a felfüggesztésére tett indítvány alkotmányos" - hangoztatta Victor Ponta. 

A miniszterelnök jelezte, csütörtök estére várhatóan rendkívüli kormányülést hív össze, hogy előkészítsék a népszavazást, amelyet az elnök felfüggesztése esetén kell kiírni. Szóvá tette, hogy továbbra is a 2002-es választói névjegyzék van érvényben, amelyben az időközben kivándorolt három millió román vendégmunkás is szerepel.
A névjegyzékben szereplő választópolgárok száma azért fontos, mert a korábbi, jobbközép kormánytöbbség által módosított, jelenleg érvényben lévő referendum-törvény szerint a népszavazás érvényességéhez a névjegyzékben szereplő polgárok felének támogató szavazata szükséges. A román sajtó arra számít, hogy a Ponta-kabinet csütörtökön sürgősségi rendelettel fogja eltörölni a nehezen teljesíthető érvényességi küszöböt, hogy megkönnyítse Basescu leváltását.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: