2012-11-21 13:40:30• hírek • MTI

Ponta 2013 júniusáig módosítaná az alkotmányt

Victor Ponta román miniszterelnök olyan alkotmánymódosítást tervez jövő júniusig, amely a jelenlegi fejlesztési régiókat emelné közigazgatási rangra, és a 2014-es európai parlamenti választásokkal egyszerre szervezne regionális választásokat - derült ki a politikus egyik televíziós interjújából, amelyet szerdán ismertettek a román hírügynökségek.

A közvélemény-kutatások szerint a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) a decemberi választásokon megszerezheti a parlamenti helyek több mint felét, de nem kizárt, hogy az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többséget is eléri.

Ponta a Realitatea hírtelevízióban kifejtette: nem akarja kinyitni "Pandora szelencéjét" azáltal, hogy hozzányúl a jelenlegi hét fejlesztési régió összetételéhez, mert akkor sosem fejeződne be a közigazgatási régiók kialakítása. Az USL társelnöke azt reméli, hogy az új parlament a tavaszi ülésszakon - 2013 júniusáig - befejezi az alkotmánymódosítást, hogy 2014-ben megrendezhessék az első regionális választást. Romániában a közigazgatás szerkezete megyékre bomlik: a régiók megalakulásához be kell emelni ezt a fogalmat az alkotmányba.

A műsorvezető kérdésére válaszolva Ponta cáfolta, hogy az USL a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kezdeményezésére külön háromszéki és partiumi régiót tervezne létrehozni, és módosítaná az alkotmány első cikkelyét, amely egységes és oszthatatlan nemzetállamként határozza meg Romániát. A miniszterelnök azonban azt ígérte, hogy bevonja mind az RMDSZ-t, mind a jobbközép Demokrata Liberális Pártot (PDL) az alkotmánymódosítás előkészítésébe. Az RMDSZ több ízben leszögezte: nem támogat olyan regionális felosztást, amelyben mindenütt kisebbségbe kerül a magyarság, márpedig a jelenlegi fejlesztési régióknál a magyarlakta térségeket (Székelyföldet és Érmelléket is) román többségű régiókhoz sorolták.

Az interjúból kiderült, hogy az USL úgy akarja módosítani az alaptörvényt, hogy a parlament kétharmados döntéssel felülbírálhassa az alkotmánybíróság határozatait. Az USL már nyáron is megpróbálta megnyirbálni az alkotmánybíróság hatáskörét, hogy megkönnyítse politikai ellenfele, a jobboldalhoz közel álló Traian Basescu államfő eltávolítását, ám próbálkozásai éles bírálatokat váltottak ki az Európai Unió részéről.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: