2007-07-04 17:45:13• hírek • István Löchli

Összedőlt a zsinagóga

 Csak a szerencsén múlott, hogy nem történt szörnyű tragédia - romok mindenütt.

Összedőlt a Hám János utcában levő régi zsinagóga és csak a szerencsén múlott, hogy az igen forgalmas útszakaszon nem temetett senkit maga alá a nagy mennyiségű törmelék. A katasztrófavédelem, a rendőrség és a tűzoltóság azonnal a helyszínre sietett.

Szerencsére  hosszabb keresés után sem találtak a törmelék alatt embereket. Egy járókelő kisebb sérüléseket szenvedett, miközben félreugrott ráomló épület elől. Az említett szatmárnémeti lakos sokkot kapott a történtektől. Azon kívül, hogy az épület már felújíthatatlanná vált, egy, az utcában parkoló Logan típusú gépjárműben a leomló épületdarabok  nagyobb anyagi kárt okoztak. Az eddigi vizsgálatok szerint, az épület elhanyagoltsága miatt dőlt össze, de nagy a valószínűsége, hogy a június folyamán tapasztalt szélsőséges időjárás is előidézhette az esetet. Valószínűsíthető, hogy a szerdai esőzés és az ezt követő nagyobb széllökések következtében dőlt össze az épület, ugyanis a kitört ablakokon keresztül befújó szél megbontotta az épület bádogtetejét, illetve a nedvességtől átitatott falak gyengesége is közrejátszott.

A több száz éves épületet már évek óta veszélyes területnek nyilvánították. Ilyés Gyula polgármester a Szatmár.ro-nak elmondta: „Nagyon rossz állapotban volt a zsinagóga, és már készültek tervek, hogy hozzuk rendbe, ugyanis, már lakhatatlan volt a terület, mely veszélyeztette a járókelők és a lakosok testi épségét. Már tárgyaltunk egy céggel, mely elkezdte volna a épület rehabilitálást, de biztosra vehető, hogy ezt a romot már le kell bontani, ugyanis nem éri meg ennek az újbóli felépítése."

 
 
 
 
 
 
 
 


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: