2012-09-03 12:03:26• hírek • MTI

Pollenmentes muskátlit hoztak létre

Véget érhet a szénanáthában szenvedő kertészkedők szenvedése, egyelőre legalábbis a muskátli környékén, mert spanyol kutatók genetikai módosítással létrehozták a virág pollenmentes változatát.

A virágport egyáltalán nem termelő növény tökéletesen ártalmatlan az allergiában szenvedők számára, és sterilitása miatt nem jelent kockázatot a környezet, a természetes változatok számára sem. Ráadás az előnyök sorában, hogy az új muskátliváltozat virágjának színei élénkebbek, miközben a virágszirmok és a levelek is kisebbek, így kompaktabb a növény, mint a hagyományos muskátli.

Luis Canas növénybiológus és munkatársai egy génmódosított baktériumot, az Agrobacterium tumefacienst használták fel a muskátli "megfertőzésére". Ezzel a baktériummal juttatták be a növény genomjába például azt a módosított gént, amely növeli a virág citokintermelését. A citokin olyan hormon, amelynek öregedést gátló hatása van a növényi sejtekre, így a génmódosított muskátli élettartama is hosszabb.

Egy másik gén módosításával és a muskátli DNS-ébe való hasonló technikájú bevitelével érték el a szakemberek, hogy leálljon a pollen termelődése, és ne képződjön portok sem a virágban - írták a BMC Plant Biology című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban a kutatók.

Canas úgy véli, hogy ezt a biotechnológiai megközelítést a Pelargonium változatokon túl más dísznövény- vagy haszonnövény fajtáknál is alkalmazhatják - idézte a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: