2013-04-29 13:13:33• hírek • MTI

Politikusokra akart támadni a Rómában lövöldöző férfi

Előre kitervelt gyilkosság lesz a vád Luigi Preitivel szemben - mondta el az illetékes ügyész hétfőn újságíróknak, miután a római Chigi-palota előtt lövöldöző férfi beismerte: politikusokra akart tüzet nyitni.

Az olasz hatóságok szerint a római kormánypalotánál történt vasárnapi lövöldözés részletei még tisztázásra várnak, miközben megerősítették a politikusok védelmét. A calabriai Rosarnóból származó 49 éves férfit a római Rebibbia börtönbe szállították, ahol folyamatos megfigyelés alatt tartják.

Preiti az ügyésznek elmondta, hogy politikusokra akart tüzet nyitni és utána öngyilkosságot akart elkövetni. Úgy fogalmazott, "valami szenzációsat" akart tenni a kormány fölesketésének napján. "A politikusok rajtunk gazdagodnak meg, miközben én közel ötvenévesen pénz nélkül a szüleimmel élek!" - hangoztatta Preiti a SkyTg24 hírtelevízió szerint.
Ügyvédje szerint a büntetlen előéletű Preiti nem elmebeteg, hanem depressziós, és elkeseredésében cselekedett: munkanélküli kőműves, elvált, egyúttal játékszenvedélyének a rabja.

A hatóságok szerint a férfi verziója csak részben felel meg a valóságnak. Preiti az eddigi feltételezések szerint húsz napja tervezte akcióját: Rosarnóból vonattal Rómába utazott, egy éjszakát szállodában töltött. A golyóálló mellényt viselő csendőröket a nyakán és lábán vette célba. Senki sem látta, hogy maga ellen fordította volna a fegyvert, hogy öngyilkosságot kövessen el. A hatóságok nem zárták ki, hogy a Preiti állítása szerint az illegális fegyverpiacon  beszerzett fegyver calabriai szervezett bűnözőktől származik.

Utánzóktól tartva Angelino Alfano belügyminiszter megerősítette a kormány tagjainak védelmét. Arra kérte minisztertársait, ne utasítsák vissza a biztonsági kíséretet és a szolgálati gépkocsit, miután a miniszterek vasárnap is saját autójukkal vagy gyalog mentek az eskütételre.

"A tűzzel játszanak azok, akik a politika ellen uszítanak!" - hangoztatta hétfőn Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke az 5 Csillag Mozgalomnak (M5S) és a szélsőbaloldalnak a pártokkal szembeni "kirohanásaira" utalva.
A hétfői Corriere della Sera szerint Preiti tette nem elszigetelt. A feszült olasz belpolitikai és gazdasági helyzetben az utóbbi hónapokban több esetben tüzet nyitottak közigazgatási funkcionáriusokra és banktisztviselőkre. A legnagyobb olasz napilap szerint az elkövetők minden  esetben a válság áldozatainak nevezték magukat. A Corriere hangsúlyozta, hogy a februári választásokon a szavazók több mint negyede a politika ellen kampányoló M5S-re szavazott.
Beppe Grillo, az M5S vezére elítélte Preiti tettét, ugyanakkor blogján szörnyeknek nevezte az új minisztereket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: