2009-10-16 18:40:23• hírek • MTI

Politikus legyen a kormányfő!

Politikust kér fel kormányalakításra Traian Basescu román államfő, ha Lucian Croitoru jelenlegi szakértő miniszterelnök-jelölt kormányának nem sikerül megszereznie a parlamentben a többség támogatását.

Ezt a román államfő jelentette ki pénteken. Elmondta, hogy ez a politikus a legtöbb mandátumot birtokló pártból kerül majd ki. Basescu nem nevezte meg, hogy melyik pártra gondol, de a parlamentben az őt támogató Demokrata Liberális Pártnak (PD-L) van a legtöbb törvényhozója.

Croitorut csütörtökön kérte fel kormányalakításra Basescu. A miniszterelnök-jelöltnek tíz nap áll rendelkezésére, hogy kormányának parlamenti többséget biztosítson a pártokkal folytatandó egyeztetéseken.

A Croitoru-kormányról egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy politikusokból áll majd. Legalábbis így nyilatkozott maga Croitoru közvetlenül  felkérése után. A pártokkal azonban hivatalosan még el sem tudta kezdeni  a tárgyalásokat, mivel a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta alkalmi szövetség továbbra is kitart Klaus Johannis, Nagyszeben polgármestere mellett. A 65 százalékos parlamenti többséget alkotó három ellenzéki párt ugyanis Johannist javasolta miniszterelnök-jelöltnek.

Korábban meginogni látszott a bukaresti sajtó által a tárgyalások kulcsszereplőjének tartott RMDSZ álláspontja, de Markó Béla, az RMDSZ elnöke pénteki sajtótájékoztatóján leszögezte: kitartanak Johannis mellett. Szerinte "érthetetlen", hogy Basescu miért utasította el javaslatukat, és olyan személyt kért fel kormányalakításra, aki nem rendelkezik a parlamenti pártok többségének a támogatásával.


Ha Croitoru bukik, Basescu egy politikust nevez ki kormányfőnek
Ha Croitoru bukik, Basescu egy politikust nevez ki kormányfőnek


Basescu a közszolgálati rádióban kijelentette, hogy amennyiben az elnökválasztásig két kormányalakítási kísérlet kudarccal végződik, december 7-én, vagyis az államelnök-választás második fordulóját követő napon a hivatalban lévő államfő feloszlathatja a parlamentet, és előrehozott választást írhat ki. Basescu értelmezése szerint ugyanis az alkotmány lehetőséget ad neki erre függetlenül attól, hogy megnyeri-e vagy sem a választást, amelyen ő is jelöltként vesz részt. Hozzátette: reméli, hogy erre nem lesz szükség.   

Bukaresti megfigyelők szerint Basescu nyilatkozataival az ellenzéki alkalmi koalíció egységét próbálja megtörni. Arra alapoz, hogy a törvényhozói mandátumtól általában nem szívesen búcsúzó képviselők és szenátorok köréből elég szavazat összegyűl majd Croitoru vagy egy más miniszterelnök-jelölt kormányának a beiktatásához.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: