2009-07-04 13:48:07• hírek • MTI/Reuters/AP/AFP

Politikai üzenet

Észak-Korea kilőtt szombaton hat ballisztikus rakétát - jelentette a dél-koreai védelmi minisztérium. A rakéták rövid hatótávolságúak voltak, s mintegy 400 kilométer megtétele után a tengerbe csapódtak.

Észak-Korea ezzel a lépésével tovább feszítette a húrt, hiszen május 25-én kísérleti atomrobbantást hajtott végre (amelyre az ENSZ Biztonsági Tanácsa az ellene érvényben lévő büntetőintézkedések szigorításával válaszolt), majd ezen a héten kilőtt több nem ballisztikus rakétát. A most szombati kísérleteket viszont már ballisztikus rakétákkal hajtották végre, márpedig az ENSZ határozatai tiltják számára ilyen fegyverek kilövését.

A szöuli védelmi minisztérium szerint a hat rakétát helyi idő szerint 8 órától kezdődően, 8 óra leforgása alatt lőtték ki az ország keleti partjáról. A Jonhap dél-koreai hírügynökség szerint a rakéták mind Scud típusúak voltak. Dél-Korea és Japán is komoly provokációnak és a BT határozata megsértésének nevezte a rakétakísérleteket.

A rakétakilövést Phenjan feltehetőleg azért időzítette július 4-re, mert a legfőbb ellenségének tekintett Egyesült Államok ekkor ünnepli a Függetlenség Napját. 2006-ban ugyanezen a napon indítottak el egy Taepodong-2 típusú, nagy hatótávolságú rakétát.

Egy meg nem nevezett dél-koreai tisztségviselő szerint a nem ballisztikus rakéták július 2-i kilövése még lehetett egy hadgyakorlat része, de a szombati sorozat már politikai üzenet. Észak-Koreának becslések szerint több mint hatszáz Scud típusú rakétája van.


 

Hat rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: