2010-09-18 10:03:18• hírek • MTI

Politikai ügy?

Továbbra is politikai ügyként kezeli a romániai média Sorin Ovidiu Vantu büntetőjogi ügyét, miután a nemrég őrizetbe vett médiamágnás a bukaresti ítélőtábla döntése értelmében szabadlábon védekezhet a bűnpártolás ügyében ellene felhozott vádakkal szemben.

Egy héttel ezelőtt vették őrizetbe Vantut, a Realitatea Catavencu részvénytársaság tulajdonosát, akinek nevét már korábban összefüggésbe hozták egy befektetési magánalap több évvel ezelőtti csődbe juttatásával. Az Országos Befektetési Alap (FNI) 2000 tavaszán ment csődbe, körülbelül 300 ezer román megtakarításai vesztek oda. A magánalapot Nicolae Popa, a Gelsor nevű cégcsoport igazgatója kezelte, el is ítélték jogerősen 15 évre, de Indonéziába szökött. Az ottani hatóságok tavaly tartóztatták le őt.

A több állami pénzügyi szervet is bajba keverő nagy csalás felelőseként magát Vantut tekintették, aki ellen azonban az ügyészek korábban beszüntették a vizsgálatot. Most azonban azért vonják felelősségre, a vád szerint egy lehallgatott telefonbeszélgetés során az Indonéziába menekült Popa állítólag évi 200 ezer eurót kért Vantutól, amibe az bele is egyezett. Az üzletember a bíróságon nem tagadta a telefonbeszélgetések valódiságát, de közölte, hogy az ügyészek tévesen értelmezték a beszélgetés során alkalmazott kifejezéseket.

Az üzletember ugyanis nem büntetőjogi pernek, hanem Traian Basescu "politikai bosszújának" tekinti az egész ügyet. A televíziós kamerák nyilvánossága előtt mesélte el, hogy Basescu három évvel ezelőtt, amikor a parlament felfüggesztette őt tisztségéből, megkérte őt: az általa birtokolt sajtóorgánumok révén támogassa a tisztségébe való visszahelyezéséről szóló népszavazás kampányában. Vantu - mint mondta - az ország érdekében eleget tett a felkérésnek. Ezután azonban az államfő emberei azt követelték tőle, hogy adja át a médiabirodalom tulajdonjogának egy részét. Vantu ezt megtagadta, és szerinte ezért kezdődött meg a háború Basescuval.

Vantu személye körül éppen ebben a kérdésben szakadt két táborra a média és a politikai elit. Számos neves kommentátor fejezte ki felháborodását a televíziós beszélgetésekben és a lapok publicisztikai rovataiban amiatt, hogy szerintük az igazságszolgáltatás súlyos jogtalanságot követett el az őrizetbe vétellel, hiszen az ilyen jellegű bírósági ügyekben - mint e kommentátorok vallják - az érintettek általában szabadlábon védekezhetnek.

Súlyos szavakkal ítélik el e vélemény képviselői Basescut és magát a rendszert, amely szerintük lehetővé teszi, hogy az államfő személyes politikai bosszúra használja fel az igazságszolgáltatási szerveket. Ezek a kommentátorok ténynek tekintik, hogy maga Basescu irányította Vantu közvélemény előtti "meghurcolását". Megjegyzendő azonban, hogy Vantu mellett főleg azok az újságírók és politológusok állnak ki, akik éppen e médiamágnás pénzének, és főleg a tulajdonában lévő Realitatea hírtelevíziónak köszönhetik az elmúlt években felfelé ívelt karrierjüket.

A Basescu párti sajtó ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy itt valódi tényekre alapozott büntetőjogi ügyről van szó, az igazságügyi szervek dolga, hogy megállapítsák az igazságot, ezért - mint mondják - nem szabad a közvéleményt félrevezetni vélt politikai hátsó szándékok feltételezésével. A bírálatokat Basescu egy mondattal söpörte le egyik televíziós nyilatkozatában, így fogalmazva: egy ország elnökét nem lehet egy vádlott kijelentéseivel szembesíteni, Vantunak bizonyítania kellene állításait.


Politikai bosszú állna a háttérben?
Politikai bosszú állna a háttérben?


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: