2015-05-08 16:56:57• hírek • MTI

Politikai stratégiai játék fiataloknak

Rendhagyó tanácsülés lesz szombat délután Szatmárnémetiben: a városi tanácsot ugyanis nem tanácsosok, hanem középiskolás diákok alkotják. Mindez Friedrich Ebert Alapítványnak, a Német Demokrata Fórum szatmárnémeti szervezetének és a városi tanács együttműködésének köszönhetően.

A romániai fiatalok több mint 50%-át nem érdekli a politika, kiábrándultak belőle, mutatta ki a Friedrich Ebert Alapítvány közvélemény-kutatása néhány évvel ezelőtt. A Németországban először 1998-ban alkalmazott, Romániában pedig 2009 óta bevezetett politikai stratégiai játék lényege pontosan az, hogy a fiatalok betekintést nyerhessenek, miként születnek a helyi döntések.

A Ioan Slavici, a Doamna Stanca, a Mihai Eminescu és a Johan Ettinger Német Líceum összesen 20 diákja részt vett a városi tanács április 30-i ülésén. Ez követően valamennyi, a tanácsban szereplő politikai párt tanácsosainak bevonásával saját határozattervezeteket készítettek és ezeket vitatják majd meg a szombat délutáni tanácsülésen. Addig azonban péntek délután elméleti képzésen vettek részt, szombat délelőtt pedig a tanácsosok segítségével igyekeznek majd kidolgozni saját tervezeteiket.

„A játék célja, hogy a fiatalokat bevonjuk a politikába. Azt mondják, a fiatalokat nem érdekli a politika. Holott meg kell értenie mindenkinek, hogy politikai úton építhetünk csak közös, élhető jövőt", mondta a pénteki sajtótájékoztatón Ressler István, a Német Demokrata Fórum alelnöke. „A demokrácia építéséhez demokratákra van szükség", idézte Ebertet Diana Pop. A Friedrich Ebert Alapítvány képviselője a fiatalok fontosságára hívta fel a figyelmet a demokratikus konszolidáció folyamatában és azt a paradoxont emelte ki, mely szerint a fiatalokat nem érdekli a politika, mert úgy érzik, az nem foglalkozik az ő problémáikkal.

„Igenis vannak kérdéseik a fiataloknak, csak választ nem mindig kapnak", véli Leitner István városi tanácsos. „Tudnunk kell, hogy mit akarnak a fiatalok, mert a politika hosszú távú célokat kell kövessen, nem csak egyik választástól a másikig. A fiatalokat be kell vonnunk a város szocio-kulturális életébe, különben azok elhagyják a várost, az országot és ezzel óriásit veszítünk", mondta Leitner.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: