2009-03-23 10:17:54• hírek • Hofer László, MTI

Politikai patthelyzet Magyarországon

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök váratlan lemondási szándéknyilatkozata politikai zűrzavart okoz a gazdasági válság által amúgy is szorongatott Magyarországon - írta a The Wall Street Journal hétfőn.

Az egykor népszerű, szabadpiaci szemléletű kormányfő támogatottsága hónapok óta csökken, miközben az ország heveny pénzügyi válsággal küzd - írta a vezető amerikai gazdasági napilap Politikai patthelyzet Magyarországon című cikkében. Az újság szerint az a fő kérdés, mennyire kell a megszorító intézkedéseket erőltetni, hogy az ország pénzügyileg magára találjon.

A lap azt írta, Gyurcsány Ferencnek, aki gazdag üzletemberből vált politikussá, nincs egyértelmű utóda. Elemzők szerint lemondási ajánlata taktikai húzás lehet azzal a céllal, hogy jobb alternatíva híján saját maga mögött egyesítse széttöredezett pártját. Az újság azt is megjegyezte, hogy a miniszterelnök vasárnap kijelentette, döntése a lemondásról végleges.

Amennyiben távozik, Gyurcsány Ferenc lesz a legnagyobb áldozat a pénzügyi válságban, amely miatt már az izlandi és a lett kormány is megbukott. A kormányfő lemondása világossá teszi, mekkora nyomás nehezedik a válság miatt a leggyengébb országokra. A lépés egyben felfedi az egyre növekvő nézetkülönbségeket a magyarországi reformokról, miközben a kormány nem engedhet meg további szociálpolitikai túlköltekezéseket.

A kormányfő politikailag két tűz közé került: az egyik oldalról a parlament reformista tagjai gyakorolnak rá nyomást, akik a nyugdíjak és más tételek drasztikusabb csökkentését sürgetik a költségvetés rendbetétele érdekében, míg a másik oldalon azok a szocialista képviselők állnak, akik nagy mértékben támaszkodnak a nyugdíjasok és az állami alkalmazottak támogatására.

A lap megjegyezte: Gyurcsány Ferenc azon javaslata után, hogy a Nyugat segítse ki a bajba jutott kelet-európai gazdaságokat, Magyarország egyedülállónak és gyöngének látszik.

Az országnak nincs pénze. A hitelek tavaly októberi globális befagyása után Magyarország nem tudta eladni államkötvényeit a deficit finanszírozására. Arra kényszerült, hogy 25 milliárd dolláros hitelszerződést kössön a Nemzetközi Valutaalappal, a Világbankkal és a Európai Unióval. A politikai felfordulás várhatóan meg fogja rázni a hazai pénzügyi piacokat.

A szocialisták valószínűleg nem tudnak új miniszterelnököt találni - mondta az újságnak Magyar Kornélia, a Progresszív Politikai Elemző és Tanácsadó Intézet igazgatója. Véleménye szerint elképzelhető, hogy a párt független szakértői kormány megalakítását fogja javasolni a 2010-es választásokig terjedő időszakra, de nagyobb az esélye annak, hogy Gyurcsány Ferenc a miniszterelnöki székben marad.

Gyurcsány Ferenc - lemondásával politikai zűrzavar alakult ki

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: