2010-09-03 14:00:20• hírek • Szatmar.ro

Politikai manőverek

Szatmár lakossága megszokhatta már, hogy a demokrata- liberálisok nem csupán országos szinten, de megyénkben is igen sajátosan értelmezik a pártjuk nevébe is belefoglalt demokrácia és liberalizmus fogalmát.

Radu Giurca prefektus jó párszor bebizonyította mennyire „szívleli" a magyarokat, így a demokratizmus és a liberalizmus köntöse mögé bújva támadta meg a kétnyelvű utcanévtáblákat, legutóbb pedig az észérvek ellen agitált, amikor törvény  adta jogán megtámadta azt a tanácsi határozatot, hogy a sokakat zavaró, és maguknak a közösségi rendőröknek sem megfelelő rendőrségi központot az egyik üresen maradó iskola épületébe költöztessék. Természetesen a törvény mindenkit kötelez arra, hogy az előírásokat betartsák, azonban a lakosság számára már kezd lassan úgy tűnni, hogy csupán azért ül székében, hogy a lakosság érdekei ellen tegyen, illetve a kákán is csomót keressen.

Nem ő azonban az egyetlen, aki a politikai hatalmát arra használja, hogy megkavarja azt, amit mások jobban szeretnek, ha szépen leülepszik a szennytisztítótelepen. A politikai táncban partnere a főtanfelügyelő asszony is, Popa Mariana.

Óriási felháborodást keltett megyénkben a szakember „politikamentes" döntése, amely rengeteg tanügyi intézmény életét érinti, hiszen az új, az általa kinevezett vezetőség merő véletlenségből vagy a Demokrata Liberális Párt tagja, vagy ezzel szimpatizáns.

Az olyan településekre, ahol talán nem rendelkeztek demokrata liberális értelmiségivel - csupán jól bevált szakemberekkel, akik eddig sikeresen vezették az intézményt - más településekről importáltak narancsszívű egyéneket. A kérdés csupán az, hogy ebben az országban bármit megtehetnek azok, akik a hatalmon vannak?

A magyar intézményvezetőket már tavasszal elkezdték leváltani, függetlenül attól, hogy jól végezte-e dolgát, vagy sem, illetve az sem számított, hogy a lakosság arányából fakadva „jogos" volt a magyar vezetők jelenléte.

Úgy tűnik egy kissé elszaladt a szekér a demokratákkal... Ezen azonban nehéz is lenne csodálkoznunk, hiszen abban az országban, amelyikben az államelnök azzal van vádolva, hogy fizikailag bántalmaz embereket, fülön köpi őket, nincs min csodálkozni. Sőt már azon sem, hogy rasszista és xenofób kifejezéseket tesz. Ettől függetlenül a lakosságban egyre csak nő a keserűség és a düh.


Többször is megbánhatták már a szavazók a döntésüket
Többször is megbánhatták már a szavazók az egykori döntésüket


Akkor amikor a gazdasági helyzet miatt egy ország éhezik, a fiatalok nem jutnak munkához, lakáshoz, a szülőktől, nagyszülőktől kezdve el van adósodva az ország, a lakások a hitelek miatt a bankok tulajdonába kerülnek, az államvezetésnek legfontosabb feladata, hogy megölje a kisvállalkozókat, ellehetetlenítse a munkájuk folytatását, olyan intézkedésekkel blokkolja az intézmények működését, amelyek miatt a legalapvetőbb munkálatokat nem tudják elvégezni.

Ebben a nagy rombolásban úgy tűnik a szatmári kiskirályoknak az egyetlen szerepük szintén nem az építés, a minőség javítása, hanem az, hogy a saját embereiket olyan helyekre ültessék, ahová valószínűleg másképp nem kerülhetnének.

Mi pedig csak reménykedhetünk, hogy nem kell elhagynunk ahhoz az országot, hogy végre egyszer egy olyan vezetés kerüljön Románia élére, amely mentes a korrupciótól, illetve legalább a színfalak mögött teszi ezt és nem szemberöhögve.

A tanügyi „reformokra" pedig visszatérve elmondhatjuk, hogy akárcsak a mesékben, a királykisasszonyok, hercegnők a váraikban élnek, ahol azonban nehéz megközelíteni őket. Popa Mariana főtanfelügyelő asszony telefonos megkeresésünkre előbb arra hivatkozott, hogy tanácskozáson van és keressük később, utána pedig többszöri megkeresésünkre sem sikerült elérnünk.

Annyit azonban sikerült leszűrnünk, hogy igen fontos tanácskozáson vehetett részt, amikor megzavartuk, mivel a háttérben nevető hangok hallatszottak. Valószínűleg egy viccmondó versenyt szerveztek az új szatmári intézményvezetőknek, vagy éppen a koccintásaikban zavartuk meg őket, hiszen a jól végzett munka után elmaradhatatlan az ünnepélyes pezsgőnyitás...

A lakosság pedig csak reménykedhet abban, hogy a közben minisztériumig eljutott ügyben ésszerű döntés születik, amelynek alapja a szaktudás és nem a politikai színezet. A végleges kinevezések a tervek szerint jövő héten érnek véget.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: