2010-02-01 15:11:06• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Politikai hajtóvadászat folyik ellene?

Mircea Geoana szerint politikai hajtóvadászat folyik ellene, az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) Traian Basescu államfő utasítására hozta nyilvánosságra az állítólag hamis vagyonnyilatkozatára vonatkozó információkat, miközben ez utóbbi szervnek a vezetője rágalmazás címén még perrel is fenyegeti a szociáldemokrata pártvezért.

A magas rangú tisztségviselők feddhetetlenségi ügyeit és vagyoni helyzetét számon tartó állami szerv a múlt héten jelezte, hogy kérni fogja a legfelső bíróság mellett működő ügyészséget: indítson büntetőjogi vizsgálatot Geoana ellen.
Az ANI annak alapján indított hivatalból vizsgálatot a Szociáldemokrata Párt (PSD), s egyben a román szenátus elnöke ellen, hogy a sajtóban már korábban megjelent írások felhívták a figyelmet: a szociáldemokrata pártvezér nem a valóságnak megfelelően töltötte ki a honatyák számára kötelező jellegű vagyonnyilatkozatot. 

Az ügynökség maga is arra a következtetésre jutott, hogy Geoana állítólag kihagyott fontos információkat, illetve téves adatokat közölt a 2006-ban és 2008-ban kitöltött vagyonnyilatkozatának abban a fejezetében, amely a saját tulajdonában lévő, illetve a családtagjaival közösen birtokolt javakra vonatkozott.
Az ügynökség szerint a politikus hamisan nyilatkozott egy bukaresti lakónegyedben vásárolt lakrésszel kapcsolatosan. Ezen kívül valótlanságokat írt be a felesége, Mihaela által vásárolt tízezer négyzetméteres telket illetően. Ennek tükrében az ANI a feleségre is kiterjesztette a vizsgálatot.

A botrány csaknem két hónappal az után tört ki, hogy Geoana pártja jelöltjeként az államfő-választáson vereséget szenvedett Traian Basescutól, a Demokrata Liberális Párt (PD-L) jelöltjétől, aki így már második ötéves mandátumát kezdheti meg a Cotroceni-palotában.


Mircea Geoana - egyre közelebb a vég
Mircea Geoana - egyre közelebb a vég


A választást ádáz és személyeskedő kampányküzdelem előzte meg. Ez a körülmény indíthatja arra most Geoanát, hogy a feddhetetlenséggel kapcsolatos, immár büntetőjogi útra terelődő vagyonnyilatkozat-ügyet csak ürügynek tekintse. Vagyis úgy véli, hogy az ANI politikai hajtóvadászatot folytat ellene Basescu utasítására. Ezzel az állításával azonban a szociáldemokrata vezető csak tetézte a bajt, ugyanis Catalin Macovei, a feddhetetlenségi ügynökség vezetője perrel fenyegette meg őt, amelyet rágalmazás és közintézmény hírnevének megsértése címén indítana. 

Az ügynökség az utóbbi napokban több politikus és tisztségviselő kapcsán is vizsgálatot indított, többek között Klaus Johannis nagyszebeni polgármester és Ion Bazac volt egészségügyi miniszter vagyoni helyzetét is vizsgálta. A német ajkú polgármester Geoana államfői választási győzelme esetén miniszterelnöki megbízatást kapott volna, tehát sokan tekinthetik őt is Basescu jelenlegi politikai ellenfelének.

A román sajtó mindenesetre úgy látja: ha egyáltalán hajtóvadászatról van szó, az most elsősorban a PSD politikusai ellen folyik. Adrian Nastase volt miniszterelnök, aki ugyancsak vezetői tisztséget tölt be a szociáldemokrata pártban, továbbra sem tisztázta magát egy korábbi korrupciós ügyben, amely most ismét terítékre kerül a korrupcióellenes szervek berkeiben.

Az erdélyi Krónika hétfői vezércikkében így fogalmazott: nem tudni, hogy a Geoana és Nastase elleni feddhetetlenségi, illetve hatósági fellépést valóban Basescu rendelte-e meg. A lap azonban felhívja a figyelmet: a korrupcióellenes hatósággal szemben a PD-L politikusai sincsenek biztonságban, hiszen például korrupció miatt jogerősen három és fél évre ítélték a Ramnicu Valcea-i demokrata-liberális polgármestert, és hamis nyilatkozattétellel gyanúsították meg a volt ifjúsági és sportminisztert, Sorina Placintát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: