2009-02-15 15:08:22• hírek • MTI

Polgármestert választanak

Időközi polgármester-választást rendeznek ma, azaz vasárnap Kolozsváron, ahol azért kell új városvezetőt választani, mert Emil Boc volt elöljáró december végétől Románia miniszterelnöki tisztségét tölti be.

A.román törvények szerint egy kormányfővé kinevezett személy nem tölthet be tisztséget a helyi közigazgatásban is, így Bocnak az év elején le kellett mondania városvezetői tisztségéről, amelyet először a 2004-es, másodszor pedig a 2008-as helyhatósági választásokon nyert el.

Kolozsvárt az elmúlt hetekben ideiglenes városvezetőként Sorin Apostu alpolgármester vezette, aki a városi tanácsban kényelmes többséggel rendelkező Demokrata Liberális Párt (PD-L) színeiben indul polgármester-jelöltként az időközi választáson, akárcsak a korábbi helyhatósági választásokon Emil Boc. A közvélemény-kutatások szerint Apostu meglehetősen jó esélyekkel indul a megmérettetésen, így már a vasárnapi első fordulóban is győzhet. Ehhez meg kell kapnia a szavazatok 50 százalékát plusz egy voksot.

Apostu helyzetelőnye miatt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kolozs megyei szervezete úgy döntött, hogy nem indít saját jelöltet. A szervezet vezetői úgy nyilatkoztak: ezért cserében biztosítékot kaptak a PD-L-től arra, hogy megtarthatják kolozsvári alpolgármesteri tisztségüket, illetve azokat az intézményvezetői posztokat, amelyeket jelenleg az RMDSZ tisztségviselői töltenek be. Úgy vélik, hogy ez sokkal hasznosabb a Kolozs megyei magyarság számára, mint a tisztségek elvesztésének kockáztatása saját jelölt indításával.

Apostunak azonban így is akadt nyolc ellenjelöltje. Egyikük a Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben induló Gergely Balázs. Egy második magyar jelölt neve is szerepel a szavazócédulán: a Zöld Párt színeiben László Csaba mérnök is részt vesz a megmérettetésen. A demokrata párti jelölt mellett az esélyesek közé sorolható még Marius Nicoara, aki a Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben indul, valamint Teodor Pop Puscas, aki a Szociáldemokrata Pártot (PSD) képviseli. A 2002-es romániai népszámlálási adatok szerint Kolozsváron a magyarság számaránya mintegy 19 százalék.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: