2008-11-18 16:02:42• hírek • Szatmár.ro

Kistérségi konferencia

A hadadi Dégenfeld református egyházi, oktatási és művelődési központ ad otthont a mai nap folyamán zajló, Önkormányzatok az egységes Tövishátért címet viselő megyeközi térségfejlesztési konferenciának.

Túrós Lóránd képviselőjelölt köszöntötte a meghívottakat, akik Szilágy, Szatmár, Hargita és Kolozs megyéből érkeztek Hadara. RMDSZ-es kormányzati tisztségviselők, tövisháti (Szilágy és Szatmár megyéhez tartozó egyaránt) települések polgármesterei, alpolgármesterei és tanácsosai és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület képviselői tisztelték meg jelenlétükkel ezt az első ízben megszervezett konferenciát.

Túrós Lóránd köszöntő beszédében jelezte, hogy a Tövishát nagymúltú környékének felvirágoztatása elképzelései szerint nem lehet egyedül az itt működő önkormányzatok feladata, összefogás, jelen esetben legalább két megyét felölelő együttgondolkodás szükséges ahhoz, hogy ennek a térségnek sikeres megvalósításai legyenek a jövőben. Hozzátette, örömére szolgál, hogy az első ilyen célt szolgáló kezdeményezés létrehozásában szerepet vállalhatott.

Ezt követően Nagy Sándor református esperes, Szatmár megyei RMDSZ-es tanácsos köszöntötte a jelenlévőket: Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnököt, az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának elnökét, Nagy Zoltán államtitkárt, az Országos Környezetvédelmi Ügynökség vezetőjét, Kovács Péter államtitkárt, az Országos Ifjúsági Hatóság vezetőjét, Forró Lászlót, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület tanácsosát, Csehi Árpád Szatmár megyei tanácselnököt, Csóka Tibort, a Szilágy Megyei Tanács alelnökét, Túrós Lóránd, Kovács Máté és Erdei D. István RMDSZ-es parlamenti képviselőjelölteket, Kónya László RMDSZ-es szenátorjelöltet és a Tövishát Szilágy és Szatmár megyei településeinek jelen lévő önkormányzati vezetőit. Nagy Sándor, a Tövishát településeinek támogatója hozzátette, hogy nagy örömére szolgál, hogy Hadad egy hasonló kaliberű, a következő időszak fejlesztési irányainak szempontjából kiemelt fontossággal bíró találkozónak adhat otthont és tartalmas tanácskozást kívánt a meghívottaknak.

Túrós Lóránd köszöntötte az egybegyűlteket

Seres Dénes Szilágy megyei RMDSZ elnök, parlamenti képviselőjelölt is üdvözölte a Szatmár és Szilágy megyei RMDSZ kezdeményezését, jelezve, hogy mindezidáig hasonló, nagyszabású konferencia még nem szerveződött. Bár civil összefogással a Tövishát érdekeinek védelme már korábban megkezdődött, jelezve a Szilágycsehben megalakult Tövishát Társaság működésének fontosságát. Mint elmondta, a hatvanas évek végén a megyésítés során kettéválasztott Tövishát településeinek fejlesztése csak a hasonló kezdeményezések során levont tanulságok, az együttgondolkodás révén válhat lehetségessé. Ígéretet tett továbbá arra is, hogy ez nem csak egy egyszeri találkozó lesz, hiszen a következő konferencia megszervezését már felvállalták a Szilágy megyeiek.

Seres Dénes előadása

Ezt követően a konferencia vendégeit Csehi Árpád Szabolcs megyei tanácselnök, megyei RMDSZ elnök köszöntötte, jelezve, hogy nagy örömére szolgál, hogy a Szilágy megyei önkormányzat képviselői is eljöttek ma Hadadra. Jelezte, hogy Bihar megyével és Szilágy megyével több közös kezdeményezés is elindul az elkövetkező időszakban, és a kulturális síkon való, a különböző megyék településeinek összekapcsolását jelentő együttműködések mellett kétmegyés infrastrukturális projektek beindításában gondolkodnak.

Kovács Máté RMDSZ-es parlamenti képviselőjelölt, a konferencia délelőtt programjának moderátora ezt követően felkérte Kónya László szenátorjelöltet, RMDSZ-es megyei tanácsost, megyei főtanfelügyelő-helyettest, történészt, hogy tartsa meg előadását.

Kovács Máté volt a délelőtti program moderátora

Kónya László szenátorjelölt a Tövishát múltja, jelene és jövője címmel ismertette a Tövishát és a térséghez tartozó települések rövid történelmét, kitérve a népi hagyományokra és a legfontosabb demográfiai adatokra is. A térség jelenére utalva kihangsúlyozta, hogy az önkormányzatok mellett nagy feladat hárul a civil szférára is. Röviden ismertette azokat a civil kezdeményezéseket, amelyek révén a tövisháti településeken pezsgőbb lett a kulturális élet, egyre ismertebbé és keresettebbé válik a térség. A Tövishát jövőjére kitérve, a jelen civil kezdeményezéseire épített előadásában a szenátorjelölt. Jelezte, hogy amennyiben ez a tendencia folytatódik uniós és központi támogatások lehívásával fellendül a borászat, a gyümölcstermesztés, a hagyományos termékek kisipari szinten való gyártása (népi varrottasok stb.).

Kovács Máté megköszönte Kónya László eladását és felkérte Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnököt, az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának vezetőjét, hogy tartsa meg előadását.

Borboly Csaba elmondta, hogy amellett, hogy az RMDSZ tisztségviselői az RMDSZ programjának két fontos pontját képviselniük kell, így az autonómiát és a decentralizációt, sok fontos, az illető térségnek legjobban megfelelő szempontot is figyelembe kell venniük az önkormányzati munka során. Jelezte, hogy továbbra is a szolgáltató önkormányzatban hisz, olyanban, amely nem a lakosságot irányítja, hanem pont a lakosok igényeit szolgálja ki. Borboly elmondta, hogy a decentralizáció folyamata során a feladatok és az ezek mellé rendelt források egyensúlyáért kell harcolnia mind önkormányzati, parlamenti és akár kormányzati szinten is. Szorgalmazta továbbá a hasonló konferenciák szervezését, hiszen sok esetben, több kormányprogram kapcsán is az a tanulság, hogy az együttgondolkodás során sokkal hatékonyabban működhetnek a települések, így a forrásfelhasználás is eredményesebb. Kitért továbbá arra is, hogy különböző tájegységek, térségek más-más prioritásokat kell felállítsanak az igényekhez mérten. Így például míg a Székelyföldön az autonómia megvalósítása rendkívüli fontossággal bír, addig a Partiumban és a Szilágyságban a megyehatárokon átívelő, kezdeményezések szorgalmazása kell legyen a cél. Hasonló kezdeményezésekhez kívánt sok sikert a Szatmár és Szilágy megyeieknek a hadadi konferencia kapcsán.

Borboly Csaba érkezése

Kovács Máté képviselőjelölt Kovács Péter előadása után röviden összegezte a konferencia első felében elhangzottakat, és a szünet előtt kérdések, észrevételek érkeztek a jelenlévőktől. Erdei D. István képviselőjelölt is jelezte, hogy az együttgondolkodás lehetőségeinek keresésében ez a konferencia rendkívüli fontossággal bír.

A hozzászólások során Forró László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület jegyzője is szót kért. Megköszönte a meghívást, jelezve, hogy ez továbbra is azt bizonyítja, hogy az RMDSZ két jelen lévő tanácselnökében, Borboly Csabában és Csehi Árpádban komoly partnerekre talált az egyház, akikkel sikeresen lehet együttműködni.

A hozzászólások után rövid kávészünet következett, a konferencia délutáni részében Kovács Péternek, az Országos Ifjúsági Hatóság vezetőjének és Nagy Zoltánnak, az Országos Környezetvédelmi Ügynökség vezetőjének előadásával folytatódott a konferencia.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: