2009-01-19 16:23:36• hírek • Szatmár.ro

Polgármesterekkel tárgyal a megyei tanácselnök

Hétfőn megkezdte a megyei települések vezetőivel tervezett konzultációsorozatot, Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke. A gyűlések célja a Szatmár megyei települések problémáinak alapos feltérképezése.

A polgármesterekkel folytatott gyűléssorozat során a megyét négy zónára (Szatmárnémeti, Nagykároly, Tasnád és Avasfelsőfalu környéke) osztották. Az egyes zónákba tartozó települések polgármesterei szűkebb körben vitathatják meg a Szatmár Megyei Tanács elnökével, alelnökeivel és a Szatmár Megyei Tanács saját apparátusába tartozó igazgatóságok vezetőivel az aktuális problémákat.

A.január 19-én, Szatmárnémetiben tartott konzultáción összesen 24 település képviseltette magát. A gyűlés során Csehi Árpád Szabolcs és az igazgatóságok vezetői ismertették a településvezetőkkel a munkájukat közvetlen módon befolyásoló legújabb rendelkezéseket, illetve részletes tájékoztatást kaptak a településüket érintő, a Szatmár Megyei Tanács által lebonyolított beruházásokról és fejlesztési tervekről, elképzelésekről. Az infrastrukturális projektek kapcsán szóba került a megyei rangú illetve a községi utak listájának átértékelése. Akadnak ugyanis olyan megyei rangú útként jelzett, a technikai paraméterei illetve rendeltetése és kihasználása alapján mégis községi útnak számító útszakaszok, amelyeket a különböző települések karban tudnának tartani. Ezt pont az utak besorolása miatt nem tehetik meg, ezen a helyzeten kívánnak változtatni a jövőben a Szatmár Megyei Tanáccsal közösen.

Egy másik újítás a tanulók tej-kifli programjával kapcsolatosan vetődött fel. Csehi Árpád Szabolcs elnök jelezte, hogy amennyiben úgymond decentralizálnák ezt a szolgáltatást, azaz a településekre ruháznák át a jogot a szerződéskötésre, közvetlen módon lenne lehetőségük irányítani a beszerzést, a tej-kifli kiosztását, illetve azok minőségét is. Amint azt Csehi elmondta, a törvény megengedi ezt a lehetőséget, abban az esetben, ha a megyei tanács biztosítja a szolgáltatás kifizetéséhez szükséges összegeket. A polgármesterek részéről ez ügyben javaslatot vár a Szatmár Megyei Tanács elnöke.

Az igazgatók és a Szatmár Megyei Tanács elnökének tájékoztatója után a jelen lévő polgármesterek és alpolgármesterek vázolták fel a településüket érintő legfontosabb problémákat, feladatokat. Csehi Árpád Szabolcs javaslatára még ezen a héten minden érintett település írásban benyújtja majd a Szatmár Megyei Tanácshoz az idei évre tervezett legfontosabb beruházások, megvalósításra váró tervek és szükségletek listáját. Ez alapján koherens képet kaphat a megyei tanács a legégetőbb kérdésekről is.

A polgármesterekkel folytatott első konzultáción a következő települések vettek részt: Szatmárnémeti, Krasznabéltek, Szokond, Krasznaterebes, Erdőd, Homoród, Szatmárhegy, Szamosdob, Vetés, Pusztadaróc, Lázári, Mikola, Batiz, Egri, Szatmárudvari, Aranyosmeggyes, Apa, Kolcs, Szamosborhid, Remetemező, Borválaszút, Berekszó, Túrterebes, Halmi. A következő napokban a megye többi településének a vezetője is meghívást kap hasonló gyűlésre, amelynek során az illető zóna településvezetőjével együtt ismertetik majd a problémákat.

Hétfőn megkezdte a megyei települések vezetőivel tervezett konzultációsorozatot, Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: