2011-04-28 20:29:00• hírek • Piros Christa

Thaiföld, a mosoly országa

Aki az elmúlt korok kultúrájára kíváncsi, az egykori Sziámnál keresve sem találhat jobbat Délkelet-Ázsiában. Kiterjedt rommezők, elhagyott városok, Buddha-szobrok és kicicomázott templomok ilyen gazdagságban másutt nem fordulnak elő.

Thaiföld Ázsia leglátogatottabb országa. Lakói barátságosak és vendégszeretők, ajkukról ritkán fagy le a mosoly. Kifinomult konyhájuk vetekszik a kínaival, az árak kifejezetten olcsók.

Thaiföld

Az ország történelme több mint ezer évre nyúlik vissza és lakói ma arra a legbüszkébbek, hogy a királyságot soha nem tudta bekebelezni egyetlen gyarmatbirodalom sem. Ma két szentség létezik a számukra: a monarchia és a vallás. A királyt és családját feltétel nélküli tisztelet és szeretet övezi, és ugyanezt várják el az idegentől is.

Thaiföld

Az országot sok nyugati, főként amerikai hatás érte az utóbbi évtizedekben. Mint minden más délkelet-ázsiai ország, Thaiföld is hol szenvedett, hol előnyt kovácsolt a külföldi kultúrák hatásából.

Thaiföld

De hiába a felhőkarcolók, az emeletes autópályák és hűtött bevásárlóközpontok sokasága, domináns maradt a thai kultúra és a buddhizmus. A keveredés eredménye, hogy Thaiföld a térség legsokoldalúbb állama.

Thaiföld

Az ország lüktető szíve a nyolcmilliós főváros, Bangkok, amely egyszerre vonz és taszít. Az idegen itt lát először két, óriási forgalmú út kereszteződésénél egy elkerített, üres telken táncoló, suhogó selyemruhákba, csillogó fejdíszekbe öltözött, erősen kifestett táncosnőket, az utcán sütő-főző, 1-2 asztallal rendelkező „vendéglőket", a járdán, boszorkányos ügyességgel jázmingirlandot fűző asszonyokat és frissen faragott Buddha-szobrokat két évszázadossá antikoló férfiakat, de itt éri a metropolisz soha nem csituló forgalma is. A csípős csirkesült, az édes-sós palacsinta, a jázmin, az áldozatként meggyújtott füstölők és az amerikai gyorséttermek illata keveredik a kétütemű taxik, a tuk-tukok és a csatornák rothadó bűzével.

Thaiföld

Tény, hogy Bangkok Ázsia legszennyezettebb levegőjű városa, az egész világon is csak Mexikóváros körözi le. A rendőrök, utcaseprők maszkot hordanak, a buszra váró utasok az orruk elé tett zsebkendővel próbálják megszűrni a kékesszürke, szó szerint látható levegőt. Az egyre jobban amerikanizálódó Bangkokban a forgalom elképesztő, a közepesen nagynak számító, nyolcsávos utak még egyirányúak, legföljebb egy szélső sávot tartanak fenn a szembejövő buszok számára. Hogy dugó mégsem alakul ki, az ennek a rendszernek, no meg annak köszönhető, hogy a buszok - sőt, még a folyami hajók is - ha csak tehetik, nem állnak meg, csupán lassítanak, közben ugrál fel-le az utazó közönség.

Thaiföld

Thaiföldön járva nem hagyható ki az úszópiac, amely Bangkoktól 110 kilométerre délre, Damnoen Saduakon várja a vásárlókat. A széles csatornákon hosszú, keskeny csónakok siklanak, innen árulják a gyümölcsöt és zöldséget épp úgy, mint a háncskalapot és a tüzes színekben pompázó hernyóselymet. Az árusok egymással is csereberélnek, de a parton bámészkodó idegeneknek is kínálják portékájukat. Akár teljes ebédet is megrendelhetünk, hiszen a csónakokban - széntüzeléses tűzhellyel - teljes konyha van felszerelve.

Thaiföld

A főváros elképesztő nyüzsgése után mindenképpen jólesik egy kis pihenés valamelyik szigeten. Vannak egészen csöndes, nyugodt szigetek, meg olyan bulizós üdülőhelyek is, ahol a nap 24 órájában party time van.

Thaiföld

Tippek, információk

- Thaiföld DK-ázsiai ország, részben a Maláj-félszigeten fekszik.
- Félmillió km2-en 65 milliónyian élnek. 
- Időeltolódás: Romániához képest +6, Magyarországhoz képest +7 óra. 
- Éghajlata a hűvös kontinentálistól a trópusiig terjed. Pénznem: thai baht (1 baht kb. 6,5 Ft, 0,9 lei)
- Árszínvonal: olcsó

Thaiföld

Thaiföld

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: