2010-11-12 16:57:17• hírek • Nyíri Péter

Pókersuli a Pokerface-el és a Szatmár.ro-val

A póker napjaink egyik legnépszerűbb sportja, milliók követik figyelemmel a döntőket, amelyeken millió dolláros összeget nyerhetnek a játék legjobbjai. Szatmárnémetiben is nagy népszerűségnek örvend a sport, különösen amióta a Pokerface Klubban élőben is lehet játszani. A Szatmár.ro most egy online tanfolyamon ismerteti meg az olvasókat a póker rejtelmeivel, az alapoktól a komolyabb taktikákig. A Pokerface Pókerklub szakértője, Nyíri Péter most a sport alap-kifejezéseivel ismerteti meg az olvasókat.

Kedves Olvasó, pókeriskolánk következő része a póker szabályai címet kapta és a legalapvetőbb szabályokat vesszük át a következő oldalakon. Ha valamely tantárgyról lenne szó azt mondanám ez „száraz" anyag és talán kevesebb lelkesedéssel olvassuk mint a blöffök világát bemutató trükkös játékok részt. Ugyanakkor az alapok nélkül nem tudunk építkezni és az alapok vagyis a póker szabályok hiánytalan és teljes elsajátítása nélkülözhetetlen ahhoz hogy a bonyolultabb stratégiákat megismerjük és nyerő játékosok legyünk. Aki kezdő játékos kérem nagy figyelemmel és többször olvassa el ezt az írást, illetve szinte szó szerint tanulja meg, aki már úgy érzi haladó pókerjátékos annak azt ajánlom ő se ugorja át mintha már mindent tudna, biztos vagyok benne, hogy talál olyan részletszabályt amit még nem sajátított el. A pókerjátéknak számtalan változata van, mi a legismertebb típussal a texas hold'emmel foglalkozunk, a későbbiekben mindegyik típust megismerjük.

A játékot egy csomag 52 lapos francia kártyával játsszák "joker" nélkül. A kártyák színsorrendje a következő: "clubs" "diamonds" "hearts" "spades", de a "hand"-ek összehasonlításánál ennek nincs jelentősége, kizárólag az első osztást megelőző körben amikor a "dealer button" kezdő pozíciója dől el.

A lapok értékei

A lapok a következő sorrendben követik egymást érték szerint:
2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J, D, K, A

-High Card
Minden olyan kártya kombináció, amely nem sorolható a többi kategóriába. A sorrendet az határozza meg, hogy melyikben vannak magasabb értékű kártyák.

- Pár
Két egyforma jelű lap, pl. két ötös. Ha több embernek van párja, a magasabb pár nyer. Ha több embernek van ugyanolyan párja, a mellette lévő magasabb lap nyer. Ha ugyanolyan lapjuk van, vagy a legmagasabb lapok az asztalon, elosztják a zsetonokat.

- Két pár
Két-két egyforma jelű lap, pl. két négyes és két nyolcas. Ha több embernek van két párja, az a játékos nyer, akinek az egyik párja magasabb. Amennyiben ugyanolyan párjaik vannak, a mellette lévő magasabb lap nyer.

- Tree of a kind (Drill)
Három egyforma jelű lap, pl. három darab ötös. Ha több embernek van drillje, az a játékos nyer, akinek nagyobb lapokból van. Amennyiben ugyanolyan lapokból van, a mellette lévő magasabb lap nyer.

- Straight (Sor)

Öt egymást követő, de különböző színű lap. Az ász lehet a sor elején vagy a sor végén is, de középen nem. Tehát lehet pl. A, 2, 3, 4, 5, de K, A, 2, 3, 4 nem. Ha több embernek van sora, az a játékos nyer, akinek nagyobb lap van a sor végén.

- Flush (Szín)

Öt ugyanolyan színű, de nem sorban lévő lap. Ha több játékosnak van színe, az nyer, akinek a legmagasabb lapokból áll.

- Full house
Három egyforma jelű plusz két egyforma jelű lap. Ha több embernek van full-ja, az nyer, akinek a 3 egyforma lapja magasabb. Ha ez megegyezik, az nyer, akinek a két egyforma lapja magasabb.

- Poker
Négy egyforma lap. Ha több embernek van pokere, az nyer, akinek magasabb lapokból van. Ha ugyanolyan lapokból van, az nyer, akinek a mellette lévő lapja magasabb.

- Straight flush (Színsor)
Öt egymást követő, és ugyanolyan színű lap. Az ász lehet a sor elején vagy a sor végén is (az utóbbit már royal flush-nek hívjuk), de középen nem. Tehát lehet pl. A, 2, 3, 4, 5, de K, A, 2, 3, 4 nem. Ha több embernek van színsora, az a játékos nyer, akinek nagyobb lap van a színsor végén.


Royal flush egy internetes játékban
Royal flush egy internetes játékban



- Royal flush
Öt egymást követő, ászra végződő, ugyanolyan színű lap. Mindent ver. Amennyiben több játékosnak van (azaz az asztalon van a royal flush), elosztják a zsetonokat.

A „poker hand"-ek abszolút egyenlősége esetén a pot arányosan kerül felosztásra.
Ahhoz, hogy megjegyezd, hogy ugyanolyan lap esetén ki nyer, és mikor van felezés, elég azt szem előtt tartanod, hogy a játékban mindig csak öt lap vesz részt. Azaz pl. ha lenn van 5, 5, 8, 9, J, és az egyik játékos kezében 5, 2, a másik kezében 5,3 van, nem az 5,3-al rendelkező játékos fog nyerni, hanem feleznek, mivel az 5 legmagasabb lap az asztalon van, és nem a kezükben (mindketten 5, 5, 5, 9, J-vel játszanak).

Amennyiben valaki all-int mond, azaz minden pénzét berakja a játékba, ő csak annak megfelelő összeget nyerhet meg, az e fölötti részen a többi játékos osztozik a fenti szabályok szerint.

 

Texas Holdem

A texas holdem a világ legnépszerűbb póker játéka. A szabályai nagyon hamar elsajátíthatóak, de tapasztalatnak egy élet is kevés.

A texas holdemnél 2 kártyát kap minden játékos..Középre 5 lap kerül ezek a közös lapok. Ezeket bárki felhasználhatja, tehát 7 lapod van amiből azt a legerősebb 5 lapból álló kezet kell összehozni a legerősebb kombinációt alkotva. Ez azt jelenti ,hogy nem kötelező felhasználni a kezünkben levő lapokat, hanem mind a 7 lapot használhatjuk akár csak a többi játékos.

Az osztás

Az osztás alatt azt értjük mikor a Dealer(osztó) gombon levő ember kiosztja a lapokat, az órajárással megegyezően.2 lapot kap minden játékos,de ezt a 2 lapot csak ő láthatja senki más.

Pre-flop

Pre-flop a játékosok megteszik a licitjeiket. Legelőször a nagyvak után levő játékos kezdi a licitet. Az órajárással megegyezően folynak a licitek. Nem kötelező játékban maradni el is dobhatod a lapodat, amit szakszóval foldnak(dobás) hívunk. De ha játékban akarsz maradni akkor megadhatod(call) vagy emelhetsz(bet) a lapjaidtól függően.

Flop

Flopnak azt nevezzük mikor az asztalra közös lapként 3 lap kerül kiosztásra. Ezek a lapok felfordítva vannak és mindenki látja őket, és bárki használhatja. A lapok kiosztása után kezdődik megint a licitkör, de itt már a kisvak kezdi a licitet nem a nagyvak melletti játékos. Itt is emelhetünk, tarthatjuk vagy akár el is dobhatjuk a lapot. Ha mindenki eldobja a lapjait akkor az egyedüli bennmaradt játékos viszi a potot(középen levő összeg)

Turn

A negyedik lap is kiosztásra kerül. Ugyanúgy a kisvaktól kezdődik a liciit mint a flopkor. A turnon ugyanazt csinálhatjuk mint a flopon.

River

Az utolsó vagyis az ötödik lap kerül középre közös lapként. Összesen a 7 lapod van amiket felhasználhatsz. Kezdődik megint a licit kör a megmaradt játékosokkal.

Showdown

Itt eldől, hogy a 7 lapot felhasználva kinek van a legjobb keze. A legjobb kézzel rendelkező játékokos nyeri a potot. Előfordul, hogy 2 vagy több embernek azonos erősségű lapja van,ilyenkor a pot annyi részre oszlik ahány játékos felé ahányan azonos erősségű de győztes kézzel rendelkeznek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: