2020-05-24 20:44:57• hírek • Dailymail.co.uk / Szatmár.ro

Pöfékelés a csúcs felé: a Himalája meghódítói közül sokan tízezer számra csomagoltak cigarettát a túlélőkészletükbe

Bill Tillman hegymászó
Bill Tillman hegymászó

Ki gondolná, hogy a világ legmagasabb hegycsúcsai felé haladó, úttörő hegymászók csomagjaikban cigarettát is cipeltek olyan magaslatokba, ahol az oxigénhiány komoly megpróbáltatást jelent az emberi szervezetre. 

 

Mick Conefrey legújabb könyvében arról ír,  hogy 1953-ban Edmund Hillary és Tenzing Norgay 15 000 cigarettát vittek 8.800 méter magasra. Noha egyikőjük sem élt e szenvedéllyel, az expedíció vezetői, John Hunt és Charles Evans erős dohányos volt.  Wilfred Noyce, az egyike az első két embernek, aki elérte az Himalája 7906 méteres South Col hegycsúcsát, szintén cigarettázott - írja a Daily Mail.

 

A szerző megemlíti Bill Tilmant is, aki 1935-ben hódította meg az Everestet, majd 1938-ban az expedíció vezetőjeként oxigén nélkül elérte a 8000 métert, ritkán szerepelt a fényképeken cigaretta nélkül.

 

Conefrey könyvében Joe Brownt is megszólaltatta, aki 1955-ben a világ harmadik legnagyobb hegyét, a Himalája 8586 méteres csúcsát mászta meg, állítólag 2000 cigarettát pöfékelt el az expedíció során.

 

George Finch ausztrál kémikus és hegymászó egyfajta magyarázattal is szolgált a könyben: oxigénhiányos állapotban az emberi szervezet nagy próbatételnek van kitéve. A cigarettázás során azonban észrevették, hogy kevésbé koncentrálnak magára a légzésre, így a folyamat ismét önkéntelen lett.

 

 

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: