2010-05-25 15:48:47• hírek • MTI/APA

Poénpárt nyerheti a Reykjavík-i választást

Nem kis meglepetésre, az izlandi politikai állapotok kifigurázására létrehozott Legjobb Párt nyerheti meg a küszöbönálló helyhatósági választást a szigetország fővárosában.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Jón Gnorr komikus protestpártja elképesztően magas népszerűségnek örvend Reykjavíkban, és a szavazatok 44 százalékára számíthat a szombati voksoláson. A többi szavazat várhatóan három nagy párt között oszlik majd meg a fővárosban: a konzervatívok és a szociáldemokraták 21-21 százalékot kaphatnak, a Baloldal-Zöld Párt pedig 10 százalékban bízhat. Mandátumarányra lefordítva ez azt jelenti, hogy a komikus csapata nyolc önkormányzati képviselői helyet szerezhet meg a tizenötből, és az abszolút többség birtokában koalíciós partner nélkül kormányozhat Reykjavíkban.

Gnarr és tréfacsináló társai Tina Turner Simply The Best című slágerét írták át kampánydaluknak, szándékosan teljesen tartalmatlan szlogenjeikhez igazított izlandi szövegváltozattal. A helyi kampánytémák, az elcsépelt szófordulatok és a politikai szakzsargon kigúnyolását zászlajára tűző álpárt a kezdetektől vallja, hogy nem fogja betartani egyetlen választási ígéretét sem, és tagjai nyíltan hirdetik megvesztegethetőségüket.

A 43 éves Gnarr (eredetileg: Jón Gunnar Kristinsson) áprilisban jelöltette magát hivatalosan reykjavíki polgármesternek. A Legjobb Párt népszerűsége azóta szédítő sebességgel és folyamatosan emelkedett. A közvélemény-kutatók március végén még csak 13 százalékos támogatottságot mértek a pártnak, egy hónappal később már 24 százalékot, május közepén pedig 36 százalékot.


A humorista multú leendő polgármester egy szimpatizánssal
A humorista multú leendő polgármester egy szimpatizánssal



Gretar Thór Eythórsson politológus abban bízik, hogy az urnáknál a válaszadók közül sokan meggondolják magukat és végül mégis inkább egy bevett pártra szavaznak. Azt sem tartja azonban kizártnak, hogy a viccből alakult Legjobb Párt többséget kap és Gnarr polgármester lesz. A tréfamester közkedveltségét alapvetően két okkal magyarázza: egyrészt a bankcsődök és ezek feldolgozása révén napvilágra került korrupcióval, másrészt a most véget érő, zűrzavaros reykjavíki önkormányzati ciklussal. Az izlandi fővárosnak az utóbbi négy évben négy polgármestere volt. Utoljára a konzervatív Függetlenségi Párt egy gyors koalícióváltással, 2008 augusztusában saját jelöltjét, Hanna Birna Kristjánsdóttirt ültette a polgármesteri székbe - a szociáldemokraták és a baloldali zöldek, az országot jelenleg kormányzó pártok heves tiltakozása ellenére.

Május 29-én egész Izlandon helyhatósági választásokat tartanak. Az önkormányzati ciklus a törvényhozási periódushoz hasonlóan négy évig tart. A szigetországnak mintegy 320 ezer lakosa van, közülük csaknem 226 ezer a választásra jogosult. Az összlakosság körülbelül 38 százaléka a fővárosban él.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: