2009-04-25 14:24:57• hírek • MTI/AFP/AP

Plutóniumot gyártanak

Észak-Korea elkezdte feldolgozni a jongbjoni atomerőműből származó, elhasznált nukleáris fűtőelemeket, hogy atomfegyver gyártására alkalmas plutóniumot nyerjen ki belőlük - jelezte az ország hivatalos hírügynöksége.

A lépést nyilvánvalóan az váltotta ki, hogy az ENSZ megbüntette Phenjant az április 5-i rakétafelbocsátásért.
Az atomfegyver gyártására alkalmas plutónium kinyerése "hozzá fog járulni a védelmi jellegű nukleáris elrettentő képesség növeléséhez, általa elhárítható az ellenséges erők egyre erősebb katonai fenyegetése" - jelentette ki a külügyminisztérium szóvivője, akit a KCNA hivatalos hírügynökség idézett.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) április 13-án elnöki nyilatkozat formájában elítélte a nagy hatótávolságú észak-koreai rakéta elindítását, amely Phenjan szerint műhold felbocsátását szolgálta, nyugati országok gyanúja szerint azonban rakétakísérlet volt.

A szombati észak-koreai bejelentés néhány órával azután történt, hogy a BT konkrét büntetésül megjelölt három olyan észak-koreai céget, amelyek szerinte részt vettek a rakéta kifejlesztésében, illetve az indítás előkészítésében, és emiatt be kell fagyasztani külföldi javaikat.

A phenjani bejelentés szerint a fűtőelem-feldolgozás elkezdésének ténye már egy április 14-i keltezésű, külügyminisztériumi dokumentumban is szerepel, a keltezés csak egy nappal későbbi a BT-elnöki nyilatkozat keltezésénél.
A mostani lépéssel Phenjan megszegi azt a megállapodást, amelyet 2007 elején kötött a nukleáris leszerelés ügyében vele tárgyaló öt országgal. Ebben a megállapodásban vállalta, hogy lebontja minden nukleáris létesítményét, energiasegélyért és az ellene hozott büntetőintézkedések enyhítéséért cserébe.

Elemzők szerint Észak-Koreának már most is van annyi "fegyverminőségű" plutóniuma (körülbelül 31 kilogramm), hogy abból legalább hat atombombát tud előállítani. Három-négy hónapig tarthat, amíg a jongbjoni reaktorból kivett mintegy 8000 üzemanyagrudat feldolgozzák.

Az Észak-Koreát tanulmányozó dél-koreai egyetem egyik professzora szerint ebből a mennyiségből 6-8 kilogramm "fegyverminőségű" plutónium készíthető, amelyből egy vagy két újabb bomba állítható elő.

/-8 kg plutóniumból akár két bomba is készíthető

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: