2012-01-13 17:12:45• hírek • MTI

Plagizált a rektor és a rektorhelyettes is?

Hantz Péter a szabadság.ro fényképfelvételén
Hantz Péter a szabadság.ro fényképfelvételén

Plágiummal vádolja a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) rektorát és rektorhelyettesét Hantz Péter romániai magyar kutató, aki az elöljárók lemondását követeli.

A két egyetemi vezető neve a marosvásárhelyi felsőoktatási intézmény folyóiratában közölt két dolgozatban jelenik meg több társszerző neve mellett. Hantz szerint a két dolgozat szövege jelentős mértékben megegyezik külföldi kutatók által közölt tanulmányokéval. A romániai magyar felsőfokú oktatás önállóságáért küzdő Bolyai Kezdeményező Bizottság ügyvivő alelnökeként is tevékenykedő Hantz pénteken juttatta el az MTI bukaresti irodájához azokat a dokumentumokat, amelyek szerinte bizonyítják a plágium vádját.

Mindkét cikk a marosvásárhelyi egyetem Acta Medica Marisiensis című angol nyelvű tudományos közlönyében jelent meg. A két írás közül az elsőben Constantin Copotoiu rektor és Klára Branzaniuc rektorhelyettes neve egyaránt megjelenik, a másodikban csak Branzaniucé. Hantz Péter szerint az első dolgozat súlyosabb eset, hiszen mintegy 80 százalékban megegyezik a szövege a Groningeni Egyetemen készült egyik tanulmányéval. Ez utóbbinak a tudományos vezetője, Theo Wiggers, akárcsak a dolgozat szerzője levelet is küldött Hantznak, amelyben tiltakoznak a plágium miatt.

Constantin Copotoiu az MTI-nek pénteken elmondta: a Groningeni Egyetemen készült tanulmányhoz kapcsolható romániai dolgozatnak a szerzője az ő egyik doktorandusza, aki úgy tüntette fel az ő és a rektorhelyettes nevét a dolgozaton, hogy nem szólt nekik. Copotoiu szerint csak a folyóirat közlése nyomán szereztek tudomást a dolgozatról.
Hozzátette: a rektorhelyettessel együtt tavaly augusztusban az egyetem etikai bizottságához fordultak, amely kivizsgálta az esetet, és megállapította a plágiumot. A doktorandusz egy nyilatkozatban elismerte - mondta Copotoiu -, hogy a rektorral és a rektorhelyettessel nem egyeztetett a társszerzőségről.

A rektor szerint az egyetem folyóiratának következő számában közlik az etikai bizottság döntését, amely semmissé nyilvánította a tavaly megjelent cikket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: