2006-05-15 22:48:38• hírek • Szatmar.ro

"Pizzly"

Grizzly és jegesmedve házasságából született a különleges mackó.

DNS-vizsgálatok cáfolhatatlanul bizonyítják, hogy egy Észak-Kanadában áprilisban leterített fehérbundás medve két egymással eddig nem keveredő faj, a grizzly és a jegesmedve kereszteződéséből származó hibrid volt.

Jim Martell amerikai vadász 45 000 dollárt fizetett azért, hogy kilőhessen egy jegesmedvét. A szerencsés portyán elejtett különös zsákmány első látásra jegesmedvének tűnt, elsősorban vastag fehér bundája miatt. Pofájának formája, hosszú körmei és a hátán lévő barnás szőrzetű púp azonban egyedül a grizzlymedvék sajátja, ezért került a tetem az ottawai állattani intézet laboratóriumába.

A genetikai vizsgálat egyértelművé tette, hogy ezúttal olyan keverékpéldány került puskacsőre, amelynek felmenői természetes körülmények között nem találkoznak egymással. Eddig csak állatkertben, néhány ritka esetben született utód a két faj párosodásából. A szakemberek szerint a jegesmedve és a grizzly közeli rokona egymásnak, de élőhelyük nem azonos, és szaporodási ciklusuk sem esik egybe. A tudósok abban is biztosak, hogy nem egyszeri, véletlen alkalom gyümölcse volt a páratlan vadásztrófea, mind a  két fajra jellemző ugyanis, hogy a párosodási időszakban hosszú udvarlás és többszöri egyesülés után hoz világra életképes utódot.  A szülőpár a megtermékenyítés után több napig együtt is marad- írja a 123.hu.

A tudósok következtetése szerint a különös medveházasság a globális felmelegedés viszonylag új jelenségének tulajdonítható. Az utóbbi t évtizedben megfigyelték, hogy a grizllymedvék Kanada északabbi tájain is feltűntek. Valószínű, hogy hasonló hibridek a jövőben egyre sűrűbben fognak világra jönni.  A National Postban nyilatkozó egyik állatbiológus elmondta, a szakemberek most azon törik a fejüket, milyen nevet adjanak az új állatfajnak. Egyelőre a polar bear (jegesmedve) és a grizzly nevéből összepárosított "Pizzly" vagy a "Grolarbear" között ingadoznak, de végleges döntés még nem született.

Ami pedig a szerencsés amerikai vadászt illeti, lehet, hogy neki ez a tudományos felfedezés sokba fog kerülni: engedélye ugyanis jegesmedvére szólt,  "Pizzly" vagy pláne "Grolarbear" kilövésére nem volt hivatalos felhatalmazása . Az illegális vadászatot viszont Kanadában súlyos pénzbüntetéssel szankcionálják.

Stop!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: