2011-07-11 15:11:53• hírek • Kovács Péter/MTI

Pishtaconak nézték a nyugdíjasokat, megölték őket

Az indiánok rossz szándékot feltételeztek arról a nyugdíjas lengyel házaspárról, amely kajaktúrára indult Peruban az Amazonas egyik mellékfolyóján, az Ucayalin, ezért ölték meg őket - írta a Gazeta Wyborcza című lengyel lapban a vizsgálatban részt vevő lengyel utazó.

A 70 éves nyugdíjas gdanski filozófiaprofesszor, Jaroslaw Frackiewicz és 58 éves felesége, a szintén nyugdíjas vízépítő mérnök, Celina Mróz halálhírét a lengyel külügyminisztérium megerősítette, és hivatalosan közölte családjukkal.
A Gazeta Wyborcza című lengyel lap hétfői számában a helyszíni kutatóakciót koordináló lengyel Tomasz Surdel számolt be Atalayából küldött tudósításában a házaspár tragédiájáról.

Frackiewicz és felesége tapasztalt vízi túrázók voltak, húsz éve kajakoztak a világ sok részében, többek között Kanadában, Spanyolországban, Indiában, Portugáliában és Törökországban. Perui útjukról az utolsó bejegyzés internetes blogjukban május 26-ról származik. Minden valószínűség szerint egy nappal később ölték meg őket.
Az eddigi vizsgálat szerint az indiánok "pishtaconak" nézték őket. A perui indiánok egy részének körében még mindig élő hiedelmek szerint a pishtaco olyan fehér ember, aki belopózik az őslakosok falujába, hogy ott indiánokat öljön, akiknek a zsírját később orvosságként, sőt repülőgépek üzemanyagaként használja fel.

Bennszülött tanúk bejelentése nyomán a perui rendőrség jórészt indiánokból álló különleges egysége szállt ki a dzsungelbe. Csatlakoztak hozzájuk a helyi rendőrség tagjai és a haditengerészet katonái. Összesen 30 állig felfegyverzett ember indult a lengyel házaspár keresésére. Útjukról három letartóztatott indiánnal és a házaspár néhány személyes holmijával tértek vissza. Ezek között voltak lengyel kozmetikai szerek, egy horgászorsó és egy perui és bolíviai útikönyv lengyelül, benne megjelölve a megtenni tervezett útvonal.

A letartóztatott indiánok tanúvallomásai egybeestek. Családjuk tagjai észlelték a házaspár sátrát az indián falu közelében. Rájuk parancsoltak, hogy takarodjanak onnan. Meg sem várva, hogy összecsomagoljanak, az egyik ittas indián lőni kezdett rájuk. Aztán unokatestvére segítségével feldarabolta és a folyóba vetette a holttesteket. A felszerelés egy részét és a kajakot ugyancsak elsüllyesztették, a többi holmit pedig elosztották a falu lakói között.
A rendőrség érkezésének hírére a nyomok eltüntetésében segédkező több cinkos a gyilkossal, egy 29 éves férfival együtt a dzsungelbe menekült. A rendőrség szerint csak idő kérdése, hogy elcsípjék őket.

Az őslakosok vezetői levélben kértek bocsánatot a házaspár családjától, a lengyel néptől és minden európaitól. Mélységes szégyenkezésüknek adtak hangot, elítélték a gyilkosságot, és teljes együttműködést ígértek a bűnügy felderítésében.
Szakértők szerint a házaspár több hibát is elkövetett. Táborverés a helyi indiánok beleegyezése nélkül a bennszülöttek szemében rossz szándék jele. Ráadásul a lengyelek nem tudtak spanyolul, ami lehetetlenné tette, hogy szót értsenek a helybeliekkel. Az indián vezetők azt tanácsolják, hogy a spanyolul nem tudó idegenek feltétlenül kérjék az ilyen jellegű túráknál egy helyi kalauz segítségét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: