2013-04-05 16:58:05• hírek • Kocsis Zoltán

Piros figyelmeztető kódjelzés Domahidánál

Péntek déltől piros figyelmeztető hidrológiai kódjelzés van érvényben a Szatmár megyei Domahidánál, a Krasznán. Továbbra is narancssárga kódjelzés van érvényben Börvelyben és Túrterebesen, sárga pedig Avasfelsőfaluban, Királydarócon és Kányházán, jelentette ki Eugeniu Avram prefektus. Csütörtök óta érvényben van a sárga kódjelzés a Tarna patakon Nagylegelőnél valamint a Mária patak mentén Szakaszon is.

Szatmár megyében közel 140 hektár terület van víz alatt, ám szerencsére ezek nincsenek bevetve. Avram elégedettséggel nyugtázta, hogy az Országos Talajjavító Hatóság lassan egy hónapja működő pumpáinak köszönhetően a belvíz sehol sem okoz komoly problémákat.

A kormánybiztos szót ejtett arról is, hogy az ukrán határ környéki területeken a vízgazdálkodási együttműködés hiánya okoz gondot, mivel a csatornák vizének nincs hova lefolyniuk és a talajvíz is felgyűl. A megyében egyetlen házat veszélyeztet az ár: Domahidán az árterületre illegálisan épített ingatlan körül folyamatosan működnek a pumpák.

Minderről Avram azon videokonferencia után beszélt, amelyen a romániai megyék prefektusai mellett részt vett Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes, vidékfejlesztési miniszter, Radu Stroe belügyminiszter és Lucia Varga vízügyi és erdészeti miniszter. Ezen elhangzott többek között, hogy Romániában 15 megye 125 települését érinti az árvíz. Jelen pillanatban két országút járhatatlan Valcea és Mehedinti megyékben, míg a Buzau megyei Lopatari település 1400 lakosát csak az elterelt folyó medrén keresztül tudják elérni. Országszerte több, mint hétezer hektár szántóföld és több, mint háromezer hektár kaszáló és legelő van víz alatt.

Egyelőre szerencsére egyetlen emberi életet sem követelt az ár. Hunyad megyében földcsuszamlás miatt négy embert kellett kitelepíteni, ők rokonoknál húzzák meg magukat.

Dragnea és Stroe fokozottan felhívták a kormánybiztosok és polgármesterek figyelmét, hogy továbbra is legyenek készenlétben. Első számú prioritás az emberi életek oltalma valamint a közlekedés biztonsága, jelentették ki.

Szatmár megyében szombat estig további csapadék várható, az Avasban akár 10 liter is hullhat négyzetméterenként.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: