2012-02-25 09:17:41• hírek • MTI

Pink Floyd: a The Wall megjelenésével zárul az újrakiadás-sorozat

Lezárul a Pink Floyd együttes életművének újrakiadás-sorozata: a tavaly szeptemberben indított, "Why Pink Floyd...?" című széria utolsó részeként hétfőtől a The Wall (A Fal) című album is elérhető lesz többféle változatban, ritkaságokkal.

A The Wall mostani újrakiadásának Immersion változata hét darab CD-ből áll és a doboz tartalmaz egy DVD-t is: ezen szerepel egy összeállítás az 1980-as turnéról, egy dokumentumfilm Behind The Wall címen, valamint egy most először megjelent kivonat Roger Waterstől, a zenekar alapítójától, énekes-basszusgitárosától a lemez eredeti demó- és munkapéldány-felvételeivel - tájékoztatta az EMI Music Hungary csütörtökön az MTI-t.

Rákerült az Immersionre David Gilmournak, a zenekar gitáros-énekesének a Comfortably Numb és a Run Like Hell című dalhoz készített eredeti demója is. Az Immersion és a háromlemezes Experience kiadás egyaránt tartalmazza az Another Brick In The Wall Part 1 ritka felvételét. A most megjelenő harmadik verzió, a Collectors kiadás két 180 grammos vinyl lemezből áll.

Roger Waters 1978-ban, a Pink Floyd Animals című lemezéhez kapcsolódó turnéját követően találta ki a The Wall végleges koncepcióját és gyakorlatilag egyedül írta meg az egész anyagot. A dupla album részben egy önéletrajzi történet egy kitalált rocksztárról, Pinkről, aki visszatekint élete korábbi szakaszaira és reflektál a hírnév és a siker kihatásaira. Az albumból 1982-ben Alan Parker rendezésében legendás film is készült."A lemez megjelenése óta eltelt évtizedekben rájöttem arra, hogy akkori félelmeim olyan aggályok allegóriájaként szolgálhatnak, mint a nacionalizmus, a rasszizmus, a szexizmus vagy a vallás" - mondta néhány évvel ezelőtt Roger Waters.

A tizenegyedik Pink Floyd albumot, a The Wallt 1979-ben vették fel Franciaországban, New Yorkban és Los Angelesben Bob Ezrin társproducer és James Guthrie hangmérnök közreműködésével. A háttérvokálokat a Pink Floyd saját londoni Britannia Row Stúdiójában a londoni Islington Green School diákjai énekelték fel az Another Brick In The Wall Part 2-ra, amely kislemezen egymillió példányban kelt el.

A The Wall című dupla album 1979 novemberi megjelenése után 15 hétig vezette az amerikai slágerlistát, azóta több mint 30 millió példányban kelt el, ezzel minden idők húsz legnagyobb számban eladott albuma között található. Az anyag az albumlisták élén volt Franciaországban, Németországban, Svédországban és Ausztráliában is.

A lemezt csupán 31 alkalommal játszotta színpadon a Pink Floyd az 1980-81-es nagy-britanniai és amerikai turnéján. Ezen kívül 1990-ben Berlinben, a berlini fal leomlását ünnepelve adta elő az anyagot Roger Waters több ismert zenész, köztük a Scorpions, Cindy Lauper, Bryan Adams és Van Morrison társaságában. Ezt a produkciót félmillió néző látta a helyszínen, a Potsdamer Platzon és mintegy száz millióan nézték tévén keresztül a világ többi részén.

Roger Waters 2010-ben, a megjelenés harmincadik évfordulója kapcsán aztán világkörüli turnéra indult a The Wall-lal. A koncertsorozat, amely tavaly júniusban a Papp László Budapest Sportarénát is érintette, még mindig zajlik. Az 1965-ben alakult Pink Floyd hosszú - ám szünetekkel tűzdelt - pályafutása során 200 millió albumot adott el és a pszichedelikus rock legfontosabb együttese lett az évek során. A basszusgitáros-énekes 1985-ben feloszlatta a csapatot, ezután jogvita kezdődött közte és a többi tag között a név használatáért; a Pink Floydot végül David Gilmour gitáros, Nick Mason dobos és Richard Wright billentyűs vitte tovább. Ők és Waters egyetlen alkalommal, 2005 júliusában álltak újra össze a londoni Live 8 koncerten. Az induláskor meghatározó tag, Syd Barrett 2006-ban, Wright 2008 szeptemberében hunyt el.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: