2018-10-30 14:16:35• hírek • Bede Emőke

Pillepalackból hidat? Lehetséges.

Nagy volt a jövés-menés kedden délelőtt a szatmári Iparosotthonban, ugyanis egy fontos verseny érkezett el utoló métereihez.

A „Határtalan zöld folyosó” elnevezésű projekt általános célkitűzése az Alsó-Szamos határmenti övezeteiben található természeti örökség megőrzése, védelme és népszerűsítése ökoturizmus és különféle nevelő tevékenységek által. Ez a Szatmár megyei települések közül Szatmárudvarit, Vetést, Óvárit, Pálfalvát és Szatmárnémetit foglalja magába, a határ túloldalán pedig Csenger városa az együttműködő partner.
 

Ezzel kapcsolatban Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője korábban elmondta, a határon átívelő projektbe nem csak a felnőtteket, hanem a fiatalokat is be szeretnék vonni, a természet megóvása ugyanis nem csak az idősebb generáció feladata. Ennek jegyében indították el szeptember végén azt a középiskolai versenyt, melyre az Aurel Popp Művészeti Líceum több bátor és tehetséges diákja is jelentkezett a kolozsvári, bukaresti és debreceni egyetemisták mellett. A cél nem volt más, mint egy olyan híd és egy olyan pontonhíd megtervezése, mely főként pillepalackokból áll, a legfontosabb kritérium pedig a megvalósíthatóság.



Egy hónappal később, október 30-án sor került a beérkezett pályamunkák bemutatására és elbírálására is. Az Iparosotthonban megtartott eseményen a művészeti líceum 12 diákja mutatta be munkáját az öttagú bizottságnak, mely aztán egy rövid egyeztetés után ki is választotta a nyertes alkotásokat. A „legsikeresebb híd” kategóriában Oprea Lucian Vladut, a XI. C osztály diákja lett a legjobb, a „legsikeresebb úszóhidat” pedig Modac Veronica Victoria, XII. C osztályos tanuló alkotta meg. Bár ő maga személyesen nem volt jelen, de munkája magáért beszélt, így nem is csoda, hogy nyertesként került ki a versenyből. A győztes pályaművek a díjazás után sem kerülnek be az asztalfiókba, ugyanis mindkettőt meg fogják valósítani, méghozzá PET-palackokból. A híd a román oldalon, a Szamos holtágán, az úszóhíd pedig a határ túloldalán épül majd meg.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: