2014-04-29 16:34:51• hírek • Kocsis Zoltán

Piknik-törvény van, tervek is vannak, csak piknikező hely nincs

Noha immár két éve életbe van az ún. pikniktörvény, Szatmár megye 59 önkormányzata közül mindössze egy vette a fáradtságot, hogy kialakítsa a törvény előírta piknikező helyet! A prefektusi hivatal tájékoztatása szerint az év végéig további 16 önkormányzat tervezi ilyen kialakítását. A fennmaradó 42 önkormányzat pedig...

A pikniktörvény 2012-ben lépett életbe, azóta Szatmár megyében mindössze Mezőpetri alakított ki egy 17.000 négyzetméteres piknikezőhelyet. A kérdés a Szatmár Megyei Tanács hétfői ülésén vált aktuálissá, amikor a tanácsosok a „Szatmár megye legtisztább és legjobban gazdálkodó községe" versenyszabályzata kapcsán javasolták, hogy az idei tematika legyen a piknikezőhelyek elbírálása. A verseny egyébként tavaly pont Mezőpetri nyerte - ezek szerint nem véletlenül.

„A törvényeket be kell tartani és nem jutalmazni azokat, akik betartják", jelentette ki a felvetés kapcsán Mihail Rusu PP-DD-és tanácsos. Igen ám, csakhogy az 54/2012-es törvény nem rendelkezik határidőről, azaz a polgármesteri hivatalokat (és a polgármestereket) nem lehet felelősségre vonni, amiért nem alakították ki a piknikező helyeket, tudta meg a Szatmár.ro. Ilyen körülmények közepette pedig - jól ismert romániai szokás szerint - szinte lehetetlen érvényre juttatni a törvényt.

A kormánybiztosi hivatal összesített adatai szerint az év végéig 16 Szatmár megyei önkormányzat - Avasfelsőfalu, Erdőd és Sárközújlak városa, valamint Egri, Szamosdob, Berekszó, Börvely, Érszakácsi, Mikola, Kaplony, Mezőfény, Apa, Csaholy, Nagytarna, Krasznabéltek és Avasújfalu - szándékában áll kialakítani a piknikövezeteket. Ezek összterülete meghaladja majd a 19,1 hektárt.

A munkálatok előrehaladott állapotban vannak Sárközújlakon és Avasfelsőfaluban. Mindkét közigazgatási egység területén több ilyen övezet is lesz. Avasfelsőfaluban kettő lesz a Mária-völgyben (egy az erdő mellett, egy pedig a tavaknál), egy másik pedig Lunaforrás irányában. Összterületük eléri a 26.000 négyzetmétert. Már kihelyezték az útjelző táblákat és elkezdődött az övezet felszerelése.

Sárközújlakon szintén több piknikövezetet tervez az önkormányzat: kettő lesz Adorjánban - ezek területe 3500 négyzetméter lesz -, egy pedig a kisvárosban, a labdarúgópálya közelében, az Éger kanális partján. Itt már elkezdődött a 2000 négyzetméternyi terület feltöltése, az ősszel pedig fákat ültetnek az Éger partjára, számolt be az ide vágó tervekről az elmúlt héten a Szatmár.ro-nak Piricsi Artúr polgármester.

A pikniktörvény célja, hogy csökkentse a szabadtéri időtöltések, sütések által a környezetre, a természetre, valamint az emberek egészségére gyakorolt káros hatásokat. A törvény kimondja, hogy az önkormányzatoknak tűzrakásra alkalmas helyeket kell kialakítaniuk, a szelektív hulladékgyűjtést lehetővé tevő konténereket, valamint ökologikus vécéket kell kihelyezniük és biztosítaniuk kell a napi szintű ellenőrzéseket.

A törvény kimondja azt is, hogy a Környezetvédelmi Őrség feladata lesz, hogy ellenőrizze: a piknikövezetek megfelelnek-e az előírásoknak. A törvény arról is rendelkezik, hogy a hatóságok (Környezetvédelmi Őrség, rendőrség, helyi rendőrség, stb.) milyen kihágásért milyen bírságot szabhat ki a piknikezőknek. A törvényhozók csak azt felejtették ki, hogy megszabják: az önkormányzatoknak meddig kell kialakítaniuk a piknikövezeteket!

Addig is - mármint amíg civilizált, a törvény előírta módon piknikezhetünk - Eugeniu Avram kormánybiztos arra kéri a szatmáriakat: a május elseje kapcsán megadott hosszú hétvégén óvják és vigyázzák a természetet, a környezetünket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: