2015-05-19 17:31:47• hírek • Kocsis Zoltán

Piemont is Szatmár megye testvére lesz

A hét elején, pontosabban 18-19-én nagy számú szatmári küldöttség járt Torinóban, Piemont olaszországi régió fővárosában. Szatmár megye népszerűsítése és a beruházási lehetőségek ismertetése mellett a látogatás fő célja a testvérkapcsolatok felvétele volt.

A szatmári delegációt természetesen Adrian Stef megyei tanácselnök és Mircea Govor alelnök vezették. A kétnapos torinói tartózkodásuk alatt találkoztak és megbeszélést folytattak Piemont régió közgyűlésének elnökével, Mauro Lausszal illetve alelnökével, Daniela Ruffinóval.

Az egyeztetések során Stef röviden bemutatta Szatmár megyét és a benne rejlő beruházási lehetőségeket. Ezzel együtt meghívta vendéglátóit Szatmár Megye Napjaira, amely látogatás alkalmával akár a testvérkapcsolatról szerződést is aláírhatnák.

Piemont lehet a negyedik olyan közigazgatási egység, amellyel Szatmár megye testvérkapcsolatokat alakíthat ki a németországi Darmstadt-Dieburg körzet és az ukrajnai Huszt és Nagyszőlős járások után - 4,4 millió lakosával viszont mindenképpen a legjelentősebb.

Közös vonás Szatmár megye és Piemont között a multikulturalitás: az olasz mellett a régió területén 1990 óta öt nyelv is elismert: a piemonti, amelyet közel kétmillióan beszélnek, az okszitán, a frankoprovanszál, a francia, és a német nyelv walser nyelvjárása. Emellett Novara és Verbano-Cusio-Ossola megyékben nyugati lombard dialektust beszélnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: