2010-04-20 16:21:19• hírek • MTI

Picassonak még mindig vannak titkai

Picassónak még mindig vannak titkai - ezeket fedi fel a spanyol mester mintegy 300 művét felvonultató retrospektív kiállítás a New York-i Metropolitan Múzeumban.

A jövő kedden nyíló tárlat időrendi sorrendben, korszakok szerint mutatja be a művész képeit, szobrait, rajzait és kerámiáit. A kiállítás átfogó képet nyújt Picasso munkásságáról a harlekinektől kezdve a rózsaszín és kék korszakon át egészen a későbbi kubista festményekig és a színpompás metszetekig. Mindezt pedig kizárólag a világhírű múzeum gyűjteményében szereplő darabokból.

A Metropolitan azonban nem elégszik meg a biztos és garantált sikerrel. Szakértői megsokszorozva az erőfeszítéseket a spanyol születésű festő újabb titkait fejtették meg a közönség számára. A kiállításon szereplő képek közül számos eddig rejtett és ismeretlen információkkal szolgált, amikor infravörös reflektográfiai és radiográfiai vizsgálatnak vetették alá őket.
A La Coiffure című 1906-os festményről például kiderült: három befejezett festmény rejlik a felszínen látható nő képe alatt. A vak ember élete címet viselő alkotás - amely Picasso kék korszakának egyik kulcsfontosságú darabja - alatt pedig egy elveszettnek hitt festmény rejtőzik.

"Lenyűgöző, hogy egy művész, akit ennyit tanulmányoztak és mélyrehatóan vizsgáltak, még mindig szolgálhat új felfedezésekkel" - mondta a Gary Tinterow Picasso-szakértő, a kiállítás kurátora.  A tárlaton szereplő 34 képet a festő óhaját követve tisztították meg és keretezték újra, ami egyedülálló egységet kölcsönöz a kiállításnak - jegyezte meg Tinterow.

A Pablo Picasso műveiből rendezett bemutatókkal a múzeumok biztosra mennek, rendszerint özönlenek a látogatók az intézményekbe. A Metropolitan azonban mindenféleképpen meg akarta különböztetni a mostani kiállítást a többitől. "Figyelemre méltó, hogy saját gyűjteményünkből tudunk olyan tárlattal szolgálni, amely Picasso egész pályafutását felöleli" - mutatott rá Thomas Campbell, a neves intézmény igazgatója.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: