2010-07-20 19:32:32• hírek • Szatmár.ro

Piac, csak a termelőknek

Régi téma a megyében az, hogy a valódi mezőgazdasági termelők nem tudnak érvényesülni az élelmiszerpiacokon az azokat uraló viszonteladók miatt - ezt a hiányosságot próbálja meg kiküszöbölni most a prefektúra és a mezőgazdasági igazgatóság.

Kedd délután egy termelői piac létrehozásáról tárgyalt a megyebeli zöldség- és gyümölcstermesztőkkel Radu Giurca prefektus és Cioltean Ioan, a Szatmár Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság vezetője. A beszélgetés a gazdák problémáinak a számbavételével indult: kiderült, ezekből bőven akad, és a legégetőbb az értékesítéssel kapcsolatos. A termelők részéről elhangzott: miközben a hivatalos aktákkal rendelkező gazdálkodókat folyamatosan ellenőrzik az illetékes szervek, addig a felsőboldádi dinnyeárusok szabadon járnak-kelnek a megyében - termelői igazolvánnyal, annak ellenére, hogy a településen egyetlen árnyi dinnye sincs.

- A piaci asztalok le vannak foglalva: öt-hat valódi termelőt nem találni a piacokon, mert a kupecek diktálnak - hangzott el. Kiderült az is, hogy miközben Nagybányán hiány van zöldségekből, az ottani piacon jóval olcsóbbak a mezőgazdasági termékek, mint a Szatmár megyeieken. Ez azzal magyarázható, hogy, mire egy áru eljut a termelőig, három-négy kézen is keresztülmegy.

A hivatalosságok nem a jelenlegi piacokon való rendteremtést látják kézenfekvő megoldásként, hanem azt, hogy létrejöjjön egy, csakis termelők számára fenntartott piac. Egyesek szerint csak kampányfogásról van szó, hiszen sokkal ésszerűbb lenne a meglévő piacok viszonyait javítani.


A megyebeli zöldség- és gyümölcstermesztőkkel tárgyalt a prefektus
A megyebeli zöldség- és gyümölcstermesztőkkel tárgyalt a prefektus


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: