2014-03-01 19:56:06• hírek • Szatmar.ro

Pfeifer Melani és Kis Kasza Cserés Roland nyerte a HVVV-ét

A Szatmárnémeti Református Gimnázium adott otthont március 1-én a Hazafias Versek Versmondó Versenyének, amelyet harmadik alkalommal rendezett meg a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés, a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség és a LiterArt. Idén 45 diák mérte össze ügyességét.

A kulturális rendezvényt a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés elnöke, Muresan István nyította meg és beszélt annak a jelentőségéről.'' Ez a rendezvény március 15.-e fényében zajlik, amely Magyarország újkori történetének meghatározó eseménye. Március 15.-e olyan ünnep, amellyel valamilyen módon minden korosztály és társadalmi réteg azonosulni tud. Ez az ünnep évről évre az újrakezdés, a cselekvésvágy és a nemzeti összefogás lehetőségét is magában hordozza. 1848 márciusának szelleme versekben fogalmazódott meg, aztán élt, él és élni fog a magyar emberek szívében! ''

A több mint két órás vetélkedőt két kategóriában szervezték meg: az V-VIII. osztályos kategóriában 21 diák, míg a IX-XII. osztályos kategóriában 26 fiatal mérkőzött meg. Versenyzők érkeztek a megyeközpont minden magyar tannyelvű iskolájából, valamint az Egri Csűri Bálint Általános Iskolából, a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceumból, a Halmi Általános Iskolából, Ákosi Általános Iskolából, a Tasnádi Liceum és a Mikolai Gellért Sándor Általános Iskolából.

A diákok produkcióit a Méhes Katalin színművésznőből, Kovács Eszter újságíróból, Jánk Károly magyartanár- költőből, Barakonyi Gergő műsorvezető-újságíróból valamint Nagy Szabolcs Szatmár Megyei RMDSZ ügyvezető elnökből álló zsűri értékelte, majd kevéssel 13 óra után pedig sor került az eredmények kihirdetésére és a díjak átadására. A díjátadás előtt Méhes Katalin színművésznő mondott köszönetet mindazoknak, akik tevékenységükkel, támogatásukkal hozzájárultak a Hazafias Versek Versmondó Versenyének megszervezéséhez és gratulált a diákoknak a szép produkciókhoz. A zsűri többi tagja is intézett pár jószándéku észrevételt, gondolatot a szavalókhoz.

Az V-VIII osztályos kategóriában a harmadik helyezet Kánya Réka lett, a Szatmárnémeti Református Gimnázium V. osztályos tanulója. Második helyezett a Petőfi-Bălcescu VII. osztályos tanulója, Orbán Fanni, amíg az első helyezett Pfeifer Melany lett, a Hám János Római Katolikus Líceum VII. osztályos tanulója.

A IX-XII osztályos kategóriában az első helyen Kis Kasza Cserés Rolland zárt, a "George Emil Palade" Élelmiszeripari Iskolaközpont XI. osztályos tanulója. Őt követte Pop Titusz, a Szatmárnémeti Református Gimnázium XI. osztályos tanulója, amíg az utolsó dobogós helyen Pákai Dávid XII. osztályos tanuló zárt, ő a Tasnádi Líceum tanulója.

Mindkét kategória első három helyezettje értékes könyvekben részesült. A LiterArt Egyesület (Szatmár megyei magyar tanárok egyesülete) által felajánlott különdíját az V-VIII osztályos kategóriában Szatmári Boróka, a Szatmárnémeti Református Gimnázium VIII. Osztályos diákja kapta, míg a IX-XII osztályos kategóriában Maskulik Dávid ,a Hám János Római Katolikus Líceum X. osztályos diákja nyerte el.

A Református Gimnázium által felajánlott különdíjat pedig Mares Eszter a Hám János Római Katolikus Líceum X. osztályos tanulója kapta. A két győztes pedig a Petőfi-szobor mellett elszavalhatja majd a versét a március 15-i megemlékezésen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: