2013-01-21 16:45:21• hírek • Szatmár.ro

Petőfire emlékeztek a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban

A magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakjára, Petőfi Sándorra emlékeztek január 21-én a Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban. A rendezvény a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat része volt, amely elsősorban a költő színészi pályájába nyújtott betekintést.

Színművészek és Kölcseys diákok verses, dalos összeállítására került sor január 21-én, hétfő délelőtt a Kölcsey Ferenc Főgimnázium dísztermében.

Az Ady Endre Társaság három tagja - Méhes Kati színművésznő, Péter Attila Zsolt és Gaál Gyula színművészek - Petőfi Sándor születésének 190. évfordulója alkalmából állítottak össze egy verseket, dalokat és anekdotákat tartalmazó műsort néhány Kölcseys diák és Dódi, a prímás közreműködésével.

A közönséget Gaál Gyula színművész köszöntötte, majd Méhes Kati hívta színpadra azokat a diákokat, akik Petőfi közismert költeményeivel szórakoztatták a jelenlevőket. A diákok előadásában elhangzottak az „Arany Lacinak", az „Orbán" és a „Tintásüveg" című versek, majd a színművészek összeállítására kerül sor melynek első felében Petőfit, mint színészt mutatták be.

A mulatságos és a kevésbé vidám színészanekdotákat a költő megzenésített verseivel tarkították a színészek, majd elhangzott „A magyar nemzet" című vers Hart Edina diák előadásában.

A rendezvény második felében az előadók két olyan történetet idéztek fel, amelyek a mi vidékünkhöz kötődtek. Elsőként elhangzott az, hogy hogyan ismerkedett meg Petőfi gróf Teleki Sándorral, majd a közönség azt is megtudhatta, hogy a költő miként szerezte meg a mézeshetekre a Koltói-kastélyt.

A megemlékezés a „Befordultam a konyhára" című megzenésített vers közös éneklésével zárult.

Petőfire emlékeztek a Kölcseyben from Szatmar.ro on Vimeo.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: