2019-07-26 06:36:28• hírek • Szatmár.ro

Petőfi újra Nagypeleskén járt

2019. július 20-án, Petőfi halála közelgő 170. évfordulója ürügyén nagyszabású Petői-emlékezést szervezett Nagypeleske Görögkatolikus Egyházközsége - kezdi az eseménnyel kapcsolatos beszámolóját Muzsnay Árpád.

"De korántsem a költő haláláról, máig vitatott eltűnéséről esett ott szó, hanem első sorban is Petőfi Sándor 172 esztendővel előbbi átutazásáról, annak felidézéséről és megünnepléséről, hogy 1847. július 13-án lovas kocsival Beregszászról Szatmárnémeti felé haladva másodszor időzött e Szatmár megyei településen, s e második átutazása alkalmából a messze felsejlő Erdődre, ott lévő menyasszonyára gondolva „Amott az a hegy” címmel versben is megörökítette a számára Gvadányi József peleskei nótáriusa miatt is oly kedves településen történt rövid tartózkodását.


Évenként megismétlődő művelődési rendezvény nyitányának tekinthetjük a szombati, a gazdag programjával sokakhoz szólni akaró ezen Petőfi-napot. Felléptek Lázári község településeinek tánccsoportjai, a magyarországi Zajtáról énekesek örvendeztették meg a nagyszámú érdeklődőt, voltak szavalatok, Petőfi Szatmár vármegye településein tett látogatásairól, élete és költészete ide kötődő momentumairól irodalmi előadás is elhangzott, Méhes Kati színművész vidám műsorral szórakoztatta a nagyérdemű közönséget, s a környék többi települései számára követendő példaként a helyi tárgyi és szellemi értékek összegyűjtése fontosságának illusztrálásaként múzeum-megnyitó színesítette a több órás együttlétet.



Illés nap ellenére szép, verőfényes délután volt Nagypeleskén – így a helybeli és távolabbi településekről odaérkezettek az immár „hazalátogató” Petőfi Sándorral együtt jól érezhették magukat. A rendezvényt a BGA támogatta."

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: