2009-05-22 10:23:20• hírek • Gozner Gertrud

Petőfi került a központba

1848-49 történelmi személyiségeit mutatja be a csütörtökön az Alkotház Galériában nyílt festészeti kiállítás.

Simon M. Veronika székesfehérvári Munkácsy és Krúdy érmes festőművész munkái között a 13 aradi vértanú, Petőfi Sándor, Kossuth Lajos, Széchenyi Ferenc és Batthyány Lajos portréja is megtekinthető. A festőművésznőt a megnyitóra elkísérte férje, Enyedi Béla dalművész, aki megzenésített verseket adott elő.

Az egybegyűlteket Gergely Csaba, a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesületének elnöke köszöntötte. Tárlatnyitó beszédéből megtudtuk, hogy a kiállítás nem jöhetett volna létre az Ady Endre Társaság és Tóth Páll Miklós színművész, a társaság elnökének közreműködése nélkül.

Ezután a szatmári Északi Színház művészei az 1848-49-es tematika jegyében Petőfiről szóló írásokat olvastak fel Ady Endre és Krúdy Gyula tollából, Méhes Kati színművésznő három, a szabadságharc idejéből fennmaradt dalt énekelt a tárlat közönségének.

Simon M. Veronika megköszönte, hogy képei Szatmáron lehetnek, és mindenkit szerettel meghívott a péntek délben Csengersimán látható tárlatára is, amely a Magyar géniuszok és könyvillusztrációk címen nyílik a helyi polgármesteri hivatalban. A hivatalos tárlatnyitó után történelmi előadásokra került sor, Kónya László történész és Thoroczkay Sándor tanár, a Szent István Kör elnöke tartott előadást a szabadságharc kevésbé ismert momentumairól.

A kiállítás utolsó napján, június 5-én kerül sor a Simon M. Veronika által festett Ady Endre, Krúdy Gyula és Tersánszky Józsi Jenő festmények átadására, amelyet a festőművésznő az Ady Endre Társaság felkérésre készített.


Enyedi Béla dalművész megzenésített verseket adott elő.

Enyedi Béla dalművész megzenésített verseket adott elő


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: