2018-12-14 09:15:50• hírek • Bede Emőke

Petárda: ártatlan durrogtatás vagy potenciális veszélyforrás?

A petárda sokak számára a szilveszter és az ezt megelőző időszak nélkülözhetetlen eleme, az újév kapuján való átlépés aláfestő zenéje. De vajon tisztában vagyunk-e azzal, mik a legfontosabb biztonsági szabályok, melyeket szem előtt kell tartsunk saját magunk és mások testi épsége érdekében?

Mint arról nemrégiben a Szatmár Megyei Rendőrség beszámolt, november 19. és január 7. között folyamatosan ellenőrizni fogják azokat a helyeket, ahol illegális petárda- és tűzijátékkereskedelem folyik. Az akció célja, hogy elejét vegyék azoknak a személyi sérüléseknek vagy más jellegű rongálásoknak, melyeket a durrogtató eszközök felelőtlen használata okozhat.
 

Ennek kapcsán arra hívták fel a figyelmet, hogy továbbra is illegális a szórakoztató célra szánt pirotechnikai eszközök F2, F3 és F4-es kategóriájába eső típusianak, a színpadi pirotechnikai termékeknek (T1 és T2-es kategória), illetve a kifejezetten csak pirotechnikusok által használható (P2) eszközöknek a birtoklása, használata és árusítása. Összességében tehát azokról kell lemondaniuk az e módon ünneplőknek, melyek komolyabb kockázati tényezőt jelentenek, ugyanis ezek súlyos sérüléseket és tüzet is okozhatnak, ha valaki nem rendeltetésszerűen szórakozik velük. Ezt a megkötést pedig érdemes tényleg szem előtt tartani, ugyanis a pirotechnikai eszközök jogosulatlan használata bűncselekménynek számít, és három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetésre, birtoklásért pedig pénzbüntetésre is számíthat.
 

De akkor mégis mivel és hol durrogtasson az, aki mindenképp így szeretné ünnepelni az újév beköszöntét? Nos, a Szatmár Megyei Rendőrség megfogalmazott néhány aranyszabályt, melyeket követve minimalizálható a sérülések és az egyéb károk kockázata. A hatóság arra int, csak F1-es vagy P1-es kategóriába tartozó, azaz minimális veszélyforrásként elkönyvelt eszközöket használjunk, azokat is csak biztonságos keretek között.
 

Érdemes tudni azt is, hogy éjfél és reggel 6 óra között csak helyi, országos vagy nemzetközi események során használhatók a szórakoztató célra szánt pirotechnikai eszközök, és akkor is kizárólag az önkormányzat által kibocsátott engedéllyel. A négyszintes épületektől legalább 50 méter, még az ennél magasabb épületektől legalább 100 méter távolságra használhatók az eszközök, és a magasfeszültségű elektromos berendezésektől, az üzemanyagraktáraktól és töltőállomásoktól,a gáztartályoktól- és vezetékektől, illetve az erdőktől is legalább 500 méternyire el kell távolodni a robbantgatáshoz. Végül, de nem utolsósorban a rendőrség azt is pontosítja, hogy közutakon, sétányokon és tömegben is tilos ezen eszközök használata.
 

A szigorú megkötések ellenére sokan döntenek úgy, pukkanó-robbanó eszközökkel búcsúztatják az óévet. Hiábavaló volna elvárni, hogy mindenki mondjon le erről a mély gyökerekkel rendelkező szokásról, azonban arra mindenképp érdemes odafigyelni, hogy se saját magunk, se mások testi épségét ne veszélyeztessük, hiszen az óévbúcsúztató örömből egy szempillantás alatt rémálom lehet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: