2016-07-27 18:42:46• hírek • MTI

Pert vesztett Románia az olasz Enellel szemben

Pert vesztett Románia a párizsi nemzetközi kereskedelmi kamaránál az olasz Enel energiavállalattal szemben az egyik román állami áramszolgáltató privatizációja miatt kialakult jogi vitában - adta hírül szerdán az Agerpres hírügynökség.

A román energiapiac meg nem nevezett forrásai szerint a hírügynökség úgy értesült, hogy a per elvesztése miatt Romániának 1,5 millió euró perköltséget kell fizetnie. A jogi eljárást a román állam indította az olasz szolgáltató ellen, amely 2007-ben vásárolta meg az Electrica Muntenia Sud állami áramszolgáltatót. Az olaszok összesen három regionális áramszolgáltató vállalatot vásároltak meg privatizáció révén Romániában.

Bukarest azt követelte az olaszoktól, hogy fizessenek ki további 521,58 millió eurót a román államnak az Enel Muntenia privatizációs szerződése értelmében. A román állam szerint az olasz vállalatnak egy 13,57 százalékos kisebbségi részvénycsomag értékét kell még ugyanis kifizetnie. Ezzel szemben az olaszok azt állították, hogy maradéktalanul teljesítették a privatizációs szerződésben vállalt kötelezettségeiket, és nincs adósságuk a román állammal szemben.

A hírügynökség úgy tudja, hogy a román állam az olasz vállalattól 834,2 millió euró és 378,6 millió lej kártérítést követelt a párizsi székhelyű nemzetközi kereskedelmi kamaránál indított perben. Bukarest korábban a cseh CEZ és a német E.ON energiavállalatokkal  szemben is elvesztette hasonló pereit, amelyek szintén megvásárolták az Electrica áramszolgáltató bizonyos regionális egységeit.

A hírügynökség felidézte, a román számvevőszék állapította meg 2012-13-ban, hogy a befeketetők nem teljesítették a privatizációs szerződésben vállalt kötelezettségeiket, és ezért indították a pereket. A nemzetközi kereskedelmi kamara a 24 vádpont közül 17-et elutasított, a többit vagy elévültnek tekintette vagy illetékesség hiányában utasította el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: