2016-11-09 07:37:30• hírek • Agerpres.ro

Pert nyert a megalázott olaszteleki kislány

Elutasította a Kolozs Megyei Ítélőtábla a kolozsvári sürgősségi gyermekklinika fellebbezését az olaszteleki kislány esetében - értesítette közleményében az RMDSZ az AGERPRES hírügynökséget.

Az RMDSZ feljelentése alapján az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) 2.000 lejre büntette a kolozsvári kórházat és 1.000 lejre a kislányt hiányos nyelvtudása miatt sértegető ügyeletes orvost - írja a közlemény.

A közlemény emlékeztet: az RMDSZ ez év februárjában panaszt tett a balesetet szenvedett olaszteleki lány ügyében, akit a kolozsvári gyermekgyógyászaton aláztak meg azért, mert nem beszélhetett anyanyelvén a kórház személyzetével, hiányos román nyelvtudása miatt sértően bántak vele. A diszkriminációellenes tanácshoz eljuttatott beadványában a szövetség arra hivatkozott, hogy a bajban lévő lány nyelvi jogai súlyosan sérültek.

"A hatósági panaszunkban megfogalmazottakat áprilisban a CNCD egyértelműen alátámasztotta, eszerint: etnikai alapú diszkrimináció történt, és pénzbírságot szabott ki az ügyben érintett kórházra és orvosra" - hangsúlyozta az eset kapcsán, kedden Kovács Péter ügyvezető elnök.

Kovács Péter szerint a Kolozs Megyei Ítélőtábla döntése is azt bizonyítja, az RMDSZ törekvése, amely szerint a nyelvi jogokat biztosítani kell az egészségügyben, hiszen a betegek épsége, egészsége múlhat azon, hogy el tudják-e mondani panaszaikat az őket értő, nyelvüket beszélő személyzetnek, szükséges és helyénvaló.

"Az RMDSZ üdvözli az ítélőtábla döntését, amely morális elégtétel a családnak és mindazoknak, akik felháborodással követték a magyarellenes történéseket" - hangzott el a közlemény szerint Kovács Péter nyilatkozatában. (Agerpres.ro)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: