2010-06-25 15:48:52• hírek • Szatmar.ro

Nem lesz nyugdíjcsökkentés!

Alkotmányellenesnek ítélte az alkotmánybíróság pénteken a nyugdíjak levonását, azonban az egyéb bejelentett megszorítások átmentek a szűrőn.

A Traian Basescu államelnök által bejelentett megszorítások, amelyek a nyugdíj, a munkanélküli segély, a szociális segélyek csökkentését, az állami alkalmazottak bérének 25 %-kal való megvonását irányozza elő egy ország fellebbezett. Románia szerte tüntettek, sztrájkoltak, sajtótájékoztatókat tartottak, mindenkinek volt véleménye a tervezett intézkedésekről, amelyek több millió ember életét érintették volna negatívan. A mai döntéssel legalább a nyugdíjasoknak meghagyták a reményt, hogy ha nehezen is, de tovább élhetik életüket, küszködhetnek nap-mint nap a megélhetésért.

A döntésről kérdezve Günthner Tibor, Szatmár megyei szenátor elmondta, a megszorító intézkedések alkotmányellenesnek való megítélésével az RMDSZ álláspontja látszik beigazolódni, ennek ugyanis komoly fenntartásai voltak a nyugdíjak csökkentésével kapcsolatban. A politikus kifejtette, a szövetség mindvégig kitartott amellett, hogy az ezer lejnél kisebb időskori juttatásokhoz ne nyúljanak hozzá, azonban döntéshozás elé voltak állítva. Kilépnek a kormányból és átadják helyeiket másoknak, vagy vállalják a népszerűségvesztést és megszavazzák a koalíciós párt indítványát. Ők az utóbbit választották, mivel bíztak abban, hogy a minisztereik a továbbiakban hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy jó irányba mozdítsák el az ország helyzetét.


Ezrek tüntettek Szatmárnémetiben is a megszorítások ellen
Ezrek tüntettek Szatmárnémetiben is a megszorítások ellen


A szenátor arra is felhívta a figyelmet, hogy a költségvetésbe befolyó összeg rendkívül visszaesett, így a kormánynak rövid időn belül új, a nyugdíjcsökkentést helyettesítő intézkedéssel kell előállnia. Románia csődbemenésének elkerüléséért a Világbanktól kért és kapott kölcsönt, mivel az itthoni bankok hitelei igen kedvezőtlenek. A világbank azonban nagyon odafigyel arra, hogy az ország ne költsön többet, mint amennyi a rendelkezésre áll, ezért minden bizonnyal a különféle ügynökségek alkalmazottainak munkahelyét fogják megszüntetni. Günthner szerint 2004-2008-as időszakban az akkori kormány rengeteg személyt alkalmazott ezekbe az intézményekbe, amelyekről a PD-L-PSD kormány korábban már kimondta megszüntetésüket, a felszámolás azonban a mai napig nem történt meg.

Egy másik intézkedés a Boc-kormány szerint, a TVA és az adókulcs növelése lehetne, az RMDSZ-es politikus azonban reményét fejezte ki az iránt, hogy erre nem fog sor kerülni. Günthner az úgynevezett speciális (több ezres, tízezres értékű) nyugdíjak csökkentésében és az említett leépítésekben látja az egyik megoldást, ugyanakkor a lépcsőzetes adózási rendszer bevezetése is az ország gazdasági helyzetének segítségére lehet.
A speciális nyugdíjakról a szenátor elmondta, hogy az RMDSZ rendkívül furcsának tartja, hogy egyedül a bírákra és ügyészekre nem vonatkozik az aktív kor utáni juttatás egységesítése, csökkentése.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: