2009-04-28 13:34:10• hírek • Gozner Gertrud

Perelik a dolgozók a Mondiala vezetőit

A Mondiala készruhagyár szakszervezete beperelte a gyár vezetőségét, mert azok nem fizették ki teljes egészében a kényszerszabadságra küldött dolgozók bérét - tudtuk meg Maria Bajan szakszervezeti elnöktől.

A kollektív munkaszerződés értelmében a munkások ilyen esetben megkapják a bérük 75%-át, még ha át is lépik a törvényben meghatározott, betegszabadságra fordítható szabadnapok számát.

Március folyamán a gyár összes dolgozóját kényszerszabadságra küldték a megrendelések hiánya miatt. Viszont, a szakszervezeti vezető szerint, 120 munkásnak csupán nyolc szabadnapot fizettek ki, és a többi napra, míg otthon kellett üljenek, nem kaptak semmiféle fizetést. Sőt, egyesek fizetési csekkjén az otthon töltött napok törvénytelenként vannak feltüntetve.

A gyár 720 munkása közül 120-nak nem jutott pénz a szabadnapjaik kifizetésére. Ezt a szakszervezet egyoldalú, törvénytelen döntésnek tartja és azért fordultunk a bírósághoz, hogy visszaszerezzük, ami nekünk jár - fejtette ki Bajan.

Ugyanakkor konfliktusba kerültek a vezetőséggel a fizetések összege miatt is.  - A gazdasági válságra való tekintettel azt szerettük volna, ha a fizetések 50 lejjel nőnének, avagy 10%-al, de egyik variánst sem fogadták el - magyarázta a szakszervezet vezetője. A vezetőség nem értett egyet, és a prémiumokat is csökkenteni szeretné, ami azt jelentené, hogy az alapfizetéshez egy év alatt csupán 20 lejt tennének hozzá, nem a korábbi 80-at. Ezt nem tudjuk elfogadni - tette hozzá.

Bajan reméli, hogy minél hamarabb sikerül egy asztalhoz ülniük a gyár részvényeinek fő tulajdonosával, Romeo Pomponiuval, és megoldást találni a helyzetre.

A gyár 720 munkása közül 120-nak nem jutott pénz a szabadnapjaik kifizetésére

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: