2013-07-09 15:33:30• hírek • Kocsis Zoltán

Pataki: a kormány ígéretet tett, betartják a törvényt

Valamivel több, mint fél éve alakult meg az új román törvényhozás, amelynek a választások következtében tagja Pataki Csaba szenátor is. A szatmári politikus a munka, család és szociális párbeszéd szakbizottság tagjaként részese volt többek között a nyugdíj- és a minimálbér-emelésről szóló törvény megalkotásában és aktív szerepe volt abban is, hogy a nonprofit szervezetekkel kapcsolatos törvény alkalmazását egy évvel elhalasztották.

A nyugdíjemelésről szóló vita kapcsán rögtön saját bőrén érezhette, milyen az, amikor a szavazati többség fölülírja a matematikát és az ország törvényeit. Utóbbi kimondja ugyanis, hogy a nyugdíj emelésének egyenlőnek kell lennie az inflációval és a reálbér-növekedés felének az összegével. Márpedig a 2013-ra megállapított 762,1 lejes nyugdíjpont nem fele meg ennek a követelménynek.

„Ígéretet kaptunk ugyanakkor a kormánytól, hogy az év végén, a 2014-re vonatkozó nyugdíjalap meghatározásakor a kormány betartja majd a vonatkozó törvényt", mondta a Szatmár.ro-nak Pataki Csaba.

A bizottság másik fontos döntése a július elsején életbe lépett minimálbér-emelés volt. Ennek következtében a bruttó minimálbér 750 lejről 800 lejre emelkedett. Folyamatosan téma a gyereknevelési pótlék megemelése is, amely jelenleg 44 lej. Mivel azonban Romániában jelenleg 3,8 millió erre jogosult gyerek él, egy lejes emelés is havi 3,8 millió lejbe kerül. Vita tárgyát képezi a létminimumot biztosító törvény is, amely a törvény szerint az első félévi eredményektől függ. „A kormány dolga, hogy előteremtse a pénzt. A mienk, hogy megvitassuk az emelés mértékét", fogalmazott Pataki.

A szenátor az RMDSZ-frakció egyik komoly sikerének tartja, hogy sikerült rávenni a szenátust: egy évvel halasszák el a nonprofit-szervezetek működését szabályozó törvény alkalmazását. Az új törvény arról rendelkezik, hogy a szervezetek által ellátott személyekre fordított költségek felét ezentúl ne az állam, hanem a helyi önkormányzatok biztosítsák - anélkül, hogy erre a célra külön forrást biztosított volna számukra. A törvény 2014-ben lépett volna életbe, ám ezt sikerült 2015-ig elhalasztani.

„Százhetvenhat, az ország valamennyi területén tevékenykedő nonprofit szervezet átiratát mutattam be a bizottságnak. Valamennyien azt kérték, hogy a kormány biztosítsa a forrást", mondta Pataki. „Fontos, hogy legyen korrekt versenyhelyzet a szervezetek között és ne a helyi tanácsok tagjainak kénye-kedve döntsön a finanszírozásról", tette hozzá.

A szenátor fontosnak tartja, hogy a szervezeteket 2015 decemberéig egységes szabályozás szerint újraakkreditálják országszerte.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: