2013-07-11 14:22:00• hírek • Szatmár.ro

Pénzt és szakképesítést szerezhetnek az inasok

Pataki arra kérte a kormányt, gyorsítja fel a POSDRU-programok finanszírozásának lehívását.

Az inastörvény életbe lépése lehetővé teszi majd, hogy a fiatalok a gyakorlatban sajátítsanak el egy szakmát és közben pénzt is keressenek - ez egy komoly lépés lehet az egyre akutabb szakemberhiány leküzdése felé. A szenátus már elfogadta, a képviselőház még az idén megszavazhatja.

Az inastörvény kimondja, hogy bármely fiatal, aki szakmát szeretne tanulni, 16. életéve után beállhat valamely céghez tanulni és dolgozni. Ez lehetővé teszi, hogy az inas kitanulja az adott szakmát és egyben szakképesítést is kapjon, amely egyenértékű lesz a szakiskolák diplomáival. A vállalkozónak, amely inasokat akar tanítani/alkalmazni, akkreditációt kell majd szerezni, magyarázta a törvény részleteit Pataki Csaba szenátor, aki a munka, család és szociális párbeszéd szakbizottság tagjaként aktívan részt vett a törvény megalkotásában.

A humán erőforrások képzésére Románia még egy milliárd eurót hívhat le az Európai Uniótól - mindezt a 2007-2014-es költségvetési időszakra megítélt támogatási alapból. Éppen ezért Pataki egy közös kormányülésen sürgette a kabinetet, tegyen meg minden tőle telhetőt, hogy felgyorsítsák a pénz felhasználását. Májusban ugyanis még csak a tavaly december leszerződött programok finanszírozásánál tartottak. „Az döbbentett meg leginkább, amikor három miniszter jelenlétében feltettem a kérdést, hogy meddig lehet leszerződni a 2007-2014-es programokra, ám egyikőjük sem tudta a választ", mondta Pataki, aki elfogadhatatlannak tartja, hogy a távolabbi megyékbe rendre később jutnak el az értesítők.

A szenátor ugyancsak érthetetlennek tartja, hogy a kormány, 70% fölötti törvényhozási többséggel is túlságosan gyakran él a sürgősségi kormányrendelet adta lehetőségekkel, kivéve ezzel a parlament kezéből a törvényhozás eszközét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: