2009-12-21 11:32:23• hírek • MTI/Reuters/dpa/AP

Pénzt akartak a feliratért

Pusztán nyereségvágyból követték el tettüket az auschwitzi egykori náci haláltábor bejáratánál álló német nyelvű felirat elrablói, akik nem tagjai semmilyen neonáci szervezetnek - közölte a lengyel rendőrség hétfőn.

"Elmondhatjuk, hogy az öt férfi egyike sem tagja valamely neonáci csoportnak... Kétségkívül nyereségvágyból raboltak. Később leszünk abban a helyzetben, hogy eldönthessük: megrendelésre vagy saját kezdeményezésből követték el a bűncselekményt" - mondta krakkói sajtóértekezletén Andrzej Rokita körzeti rendőrfőnök. Az öt elkövető korábban volt már büntetve rablás miatt.

A 20 és 39 év közötti férfiakat vasárnap este vették őrizetbe a lengyel tengermelléki Gdyniában, illetve a Visztula menti Wloclawekben. Nem tanúsítottak ellenállást. Krakkóba szállították és előzetesen már ki is hallgatták őket. A felirat is előkerült, egy erdőben rejtették el az ország északi részében. A rendőrség közlése szerint a tettesek a feliratot röviddel a rablás után három darabra vágták, mert egy darabban nem tudták elrejteni.

Az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió úgy értesült, hogy a rablás egy "megszállott gyűjtő" megrendelésére történt. A hivatalosan meg nem erősített értesülés szerint a megrendelés interneten keresztül zajlott.

Az Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) vasból készült feliratot péntekre virradóra szerelték le az egykori haláltábor bejárata elől. A rendőrség nagy erőkkel kereste a tetteseket, 50 rendőrt, köztük 20 nyomozót állítottak az ügyre. Az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum vezetése ideiglenesen másolattal pótolta az eredeti feliratot, amelyet restaurálása után hamarosan visszahelyeznek. Egyúttal új módszereket vezetnek be biztonságának szavatolására.
A bűncselekményt európai és izraeli vezetők egyaránt elítélték.

A feliratot a németek utasítására lengyel foglyok készítették el, akiket az egyik első transzporttal szállítottak az auschwitzi koncentrációs táborba 1940-1941 fordulóján.


Nyereségvágyból lopták el a feliratotNyereségvágyból lopták el a feliratot


 

A nácik legkevesebb 1,3 millió embert deportáltak Auschwitzba, túlnyomórészt zsidókat egész Európából. A haláltáborban meggyilkolt, elpusztult emberek száma legkevesebb 1,1 millió volt. Az áldozatok között volt mintegy 960 ezer zsidó (köztük vagy 400 ezer magyar), 70-75 ezer lengyel, 21 ezer cigány, 15 ezer szovjet hadifogoly és 10-15 ezer más nemzetiségű fogoly.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: